IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските политически лидери смекчават тона по отношение на йената

Двойката USD/JPY изглежда навлиза в етап на консолидация

10:30 | 19.02.13 г.
Японските политически лидери смекчават тона по отношение на йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената поевтинява във вторник, след като разговорите за покупки на чуждестранни облигации от страна на Японската централна банка останаха на заден план. Финансовия министър Таро Асо съобщи на пресконференция днес, че в момента не се обмислят стъпки за изкупуване на дългови ценни книжа като част от монетарната политика на страната и по този начин омаловажи вчерашните коментари на премиера Шинзо Абе, който определи тази мярка като много вероятна опция.

В същото време икономическия министър Акира Амари допълни, че коментарите на Абе от понеделник се отнасят по-скоро за опциите пред Токио в като цяло.

Туширането на напрежението около японската валута свали цената на долара до 93,61 йени след понижение от 0,4% по време на днешната азиатска търговска сесия. През вчерашния ден пазарите в САЩ останаха затворени заради официалния почивен ден в страната, което даде допълнителен импулс на йената в опита й да потърси корекция на последните рекордни понижения.

От средата на ноември до момента йената се обезцени с рекордните 20% в резултат на монетарната политика на централната банка и новоизбраното правителство.

След продължителното рали обаче двойката USD/JPY изглежда, че навлиза в етап на консолидация. Според наблюдатели причината за това е промяна в говоренето на японските политически лидери, които само до преди седмица упражняваха агресивна вербална политика срещу йената като антикризисно средство и избягване на поредна рецесия.

Всъщност промяната съвпада с приключилата в края на миналата седмица срещата на страните от Г-20, където именно т. нар. „валутни войни“ между водещите централни банки бяха в основата на разговорите. Оттогава японският министър-председател Абе се въздържа от директни коментари срещу националната си валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3356; Връх – 1,3379; Дъно – 1,3319; Затваряне – 1,3350

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се забелязва върху дневната графика, продължава да дава предимство на щатския долар и да усилва вероятността от задълбочаване на корекцията.

Цента на двойката вече достигна до нивата на възходящата тренд линия, построена по дъната от месец юли. Тренд линията запазва евровата тенденция и е много вероятно единната валута да намери подкрепа именно в тази зона – 1,3250 – 1,3300.

EUR/JPY

Отваряне – 125,26; Връх – 125,89; Дъно – 124,85; Затваряне – 125,39

Йената търси по-активно корекция още от миналата седмица, когато двойката формира фигура „вечерна звезда" (evening star).

Текущото низходящо движение се допълва и от низходяща тренд линия, която ще пречи на еврото в следващите сесии. Вероятността йената да намери подкрепа за по-дълбока корекция се усилва.

USD/JPY

Отваряне – 93,78; Връх – 94,21; Дъно – 93,58; Затваряне – 93,93

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:50 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още