IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги нанесе удар на еврото

В подкрепа на еврото работи разбирането, че именно експанзивната монетарна политика на ЕЦБ е далеч по-предпазлива от тази на Фед и Японската централна банка

14:12 | 08.02.13 г. 7
Драги нанесе удар на еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Общата европейска валута остава под силен натиск спрямо основните си конкуренти, като продължава да регистрира сериозни загуби. Председателят на ЕЦБ Марио Драги попари инвеститорския оптимизъм от последните няколко седмици, като изрази съмнение, че подемът на еврото е фундаментално обоснован.

В резултат на изявлението общата европейска валута загуби около 1% спрямо щатския долар, само по време на сесията в четвъртък, като разпродажбите се пренесоха и в началото на днешната сесия. В петък сутринта двойката EUR/USD се търгуваше около 1,3385, в близост до най-ниската си стойност за последните две седмици. Двойката се върна под ключовото ниво от 1,3400 и е на път да регистрира най-голямото си петдневно понижение за последните 7 месеца.

Перспективите пред икономическата ситуация в еврозоната продължават да бъдат мрачни. Драги заяви вчера, че бизнес активността в региона трябва да се възстанови постепенно през 2013 г., но за момента рисковете за икономиките на страните членки остават значително високи.

Председателят на ЕЦБ добави, че курсът на единната валута е от изключително значение за растежа и ценовата стабилност в региона. Според него подемът от последните дни е знак за завръщането на доверието във валутата от страна на инвеститорите.

Драги обаче предупреди, че водената от него институция ще следи много внимателно валутните пазари, с оглед на ефектите на курса на еврото върху инфлацията. По време на вчерашното си заседание ЕЦБ заяви, че очакват инфлацията в региона да се понижи под предварително заложените нива от 2%.

Според Драги именно по-слабата икономическа активност и последното рязко поскъпване на еврото са сред основните причини за негативните перспективи пред инфлацията в еврозоната. За момента Европейската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,75%. Въпреки това, ако не бъде постигната заложената цел на инфлационните равнища за 2013 г., можем да станем свидетели и до ново понижение на основната лихва.

Въпреки тежките загуби през седмицата, в подкрепа на еврото работи разбирането, че именно експанзивната монетарна политика на ЕЦБ е далеч по-предпазлива от тази на Фед и Японската централна банка.

Инвеститорите ще следят с интерес и случващото се в Брюксел. Днес трябва да приключи и двудневната среща на върха на ЕС, където се обсъжда бюджетът за следващите седем години.

По последна информация държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са постигнали споразумение за горната граница на финансовата рамка до 2020 година. Пълното постигане на бюджетна сделка ще укрепи позициите на единната валута и скоро тя може отново да премине в настъпателен режим.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3519; Връх – 1,3576; Дъно – 1,3369; Затваряне – 1,3396

Единната валута проби и затвори под ключовото ниво от 1,3400. Това затвърди по-изгодна позицията на щатския долар.

Възходящата тренд линия, формирана от дъното на месец юли 2012 г., е текущо проектирана около 1,32000. Изглежда, корекцията на двойката далеч не е приключила и разкрива потенциал за понижение на EUR/USD именно до около тези нива.

NZD/USD

Отваряне – 0,8391; Връх – 0,8401; Дъно – 0,8296; Затваряне – 0,8328

Опитът на щатския долар за пробив на възходящата тренд линия, формирана от началото на месец юни 2012 г., се оказа неуспешен. Понижението на валутната двойка под 0,8300 активира поръчки за покупка и отново изпрати новозеландския долар нагоре.

Възходящото движение на кивито остава валидно, но за неговото потвърждение трябва да станем свидетели на пробив на съпротивата, разположена около нивата при 0,8500.

GBP/USD

Отваряне – 1,5655; Връх – 1,5766; Дъно – 1,5644; Затваряне – 1,5715

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:53 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
всичко което виждаш като цифри по борсите е "by design" няма нищо случай но. Принципа е същия като при ЛИБОР, всичко е нагласено да изглежда истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
А аз и допреди малко си мислех, че курсът на валутите се определя от пазара. Обаче се оказа, че ако пазарните участници си мислят нещо добро за еврото и започнат да го купуват ВЕДНАГА СЕ НАМЕСВА НАЙ-ЗЛИЯТ ВРАГ НА ЕВРОПА -МАРИО ДРАГИ И ОБЯСНЯВА, ЧЕ ЕВРОТО НЕ ТРЯБВА ДА Е СКЪПО. зАЩОТО НА НАС В ЕВРОПА НЕ НИ ХАРЕСВА ДА НИ ХАРЕСВАТ И СТОКИТЕ НИ ДА СА СКЪПИ. НИЕ СЕ ПРЕИКЛАНЯМЕ ПРЕД е ф т и н о т о.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Да не би Драги да е магьосника МЕРЛИН. Всяка една изява на Драги има влияние върху валутата ЕВРО. Нищо подобно. Случайните флуктоации на пазара съвпадат с някакво движение на валутите и "Учените глави" съзират причинно следствени връзкии в думите на един случаен италианец. Председателя на ЕЦБ може само да обяснвва, НО НЕ И ДА ПРЕДИЗВИКВА СЪБИТИЯТА. ЗАПОМНЕТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"The currency war is a firing squad lined up in a circle"Замислете се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още