IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към еврото и британската лира намалява

Австралийският долар поскъпна спрямо щатския след обявяването на доклада за пазара на труда в страната

11:29 | 07.02.13 г.
Интересът към еврото и британската лира намалява

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото загуби позиции спрямо долара и активизиращата се японска йена в четвъртък, а британската лира остава в непосредствена близост до последните си многомесечни дъна, след като участниците на валутния пазар се фокусираха върху днешните срещи на Европейската и Английската централна банка. Според прогнозите преди заседанията банките няма да променят основните си лихвени проценти, но пък всеки по-директен намек за провеждане на по-агресивна монетарна политика може да засили пресата върху лирата и еврото.

През първите часове на търговската сесия днес еврото изгуби 0,1% спрямо щатския долар. Двойката EUR/USD отново доближи психологическата бариера при 1,3500, но все още остава далече от най-ниското ниво за седмицата при 1,3457. Британската лира се търгува в нивата под 1,5700 спрямо долара – близо до 5-месечното дъно при 1,5630.

Освен срещите на двете водещи централни банки в Европа пазарът следи внимателно и предизборната кампания в Италия, където Силвио Берлускони се радва на нарастващо одобрение. Популистките обещания на бившия италиански премиер се приемат като тревожен сигнал от инвеститорите. Всъщност политиката на Берлускони се явява противоположност на антикризисната програма за бюджетни икономии и затягане на разходите, която сегашният министър-председател Марио Монти опитва да наложи.

В същото време фокусът попада и върху бъдещия председател на Английската централна банка Марк Карни, който ще бъде изслушан от финансовата комисия на британския парламент. Очаква се Карни да поеме поста на 1 юли, но пък от днешното изслушване ще стане ясно как той смята да се противопостави на икономическото забавяне, за да избегне трета поредна рецесия на Острова.

Австралийският долар поскъпна за кратко тази сутрин с четвърт цент до 1,0333 спрямо щатския долар след доклада за заетостта, който показа, че австралийската икономика е добавила през януари 10 400 нови работни места, а общата безработица остава на текущото ниво от 5,4%. Данните бяха по-добри от предварителните прогнози, но пък ръстът се дължи на подобрението при почасовата заетост, докато местата на пълно работно време намаляват.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3581; Връх – 1,3595; Дъно – 1,3492; Затваряне – 1,3519

Еврото остава за трети пореден ден под ключово ниво при 1,3600. Тази граница се оформя като най-сериозната съпротива пред възходящия тренд на единната валута. От друга страна подкрепите около 1,3500 и 1,3400 спират опитите на щатския долар за по-дълбока корекция.

Все пак американската валута не е в толкова лоша позиция. Предимството идва от техническата фигура „биче поглъщане" (Bearish Engulfing) на дневна графика, която се наблюдава в края на възходящи движения и обикновено е сигнал за обръщане на посоката.

GBP/USD

Отваряне – 1,5658; Връх – 1,5677; Дъно – 1,5630; Затваряне – 1,5655

Британската лира намираше доскоро добра подкрепа при възходящата тренд линия, построена по дъната от месец юни на 2012 г.

Тренд линията е пробита и както прогнозирахме предимството премина трайно на страната на щатската ва

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още