IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед за още стимули взриви щатския долар

Слабостта на долара, нестабилността на йената и колебанието при британската лира превърнаха еврото в предпочитана валута през последните седмици

11:01 | 31.01.13 г.
Решението на Фед за още стимули взриви щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Федералният резерв ще продължи със стимулите и няма да отстъпва от агресивната си монетарна политика, стана ясно от проведеното вчера заседание. Пазарът реагира бурно на новината, но най-тежки бяха загубите за щатския долар, който се потопи до ново многомесечно дъно спрямо еврото.

Първото за годината заседание на Фед се очакваше с повишен интерес, тъй като трябваше да хвърли повече светлина върху монетарната политика, която централната банка на САЩ ще следва през тази година. Изявленията след срещата потвърдиха очакванията, че няма да има компромис в провеждането на антикризисните механизми, докато икономиката не започне да се възстановява.

Федералният резерв ще продължи с безпрецедентното изкупуване на активи, като програмите на банката гарантират по 85 млрд. долара всеки месец. Те нямат срок и са обвързани със стойностите на трудовата заетост в страната. От Фед нееднократно са заявявали, че програмите ще продължат дотогава, докато безработицата не покаже трайна тенденция към подобрение.

Масовото печатане на пари е причината, поради която пазарните участници намаляват рязко позициите си в щатски долари. От слабостта на щатската валута печели еврото, което по време на вчерашната търговска сесия изкачи нов 14-месечен връх при 1,3587.

Всъщност Европа далеч не е загърбила кризата, а рисковете пред периферните икономики на еврозоната остават, но пък слабостта на долара, нестабилността на йената и колебанието при британската лира превърнаха еврото в предпочитана валута през последните седмици.

В подкрепа на вчерашното решение на Фед за още стимули бяха публикуваните по-рано предварителни данни за брутния вътрешен продукт на САЩ. През четвъртото тримесечие БВП на най-силната световна икономика се свива изненадващо с 0,1% на фона на предварителните очаквания за растеж от над 1,00%. Голяма част от тази слабост се генерира от намалените разходи за отбрана, така че данните могат да се тълкуват като не чак толкова катастрофални.

Вчерашните икономическите данни от Европа показаха подобрение на икономическото доверие за трети пореден месец. В началото на седмицата пък стана ясно, че европейските банки връщат с по-бързо темпо земите, които Европейската централна банка даде в най-тежкия момент от кризата. Всичко това отнема от напрежението върху еврото и дава повод за спекулации, че еврозоната вече се е отлепила от най-ниската си точка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3490; Връх – 1,3586; Дъно – 1,3482; Затваряне – 1,3552

Еврото се справи вчера със следващото психологическо ниво при 1,3500, след като набраната през последните няколко седмици възходяща инерция се оказа достатъчна за пробив. В същото време това е сигнал, че дългосрочният евров тренд остава валиден.

Нивата около 1,3500, 1,3400 и 1,3260 вече работят като подкрепа на тази тенденция, а вероятността от нови ръстове се увеличава.

GBP/USD

Отваряне – 1,5762; Връх – 1,5816; Дъно – 1,5724; Затваряне – 1,5798

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:25 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още