IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се върна на 1,35 долара, където бе за последно преди повече от година

Йената продължава да поема тежките удари на агресивната вербална политика на японската централна банка

11:39 | 30.01.13 г.
Еврото се върна на 1,35 долара, където бе за последно преди повече от година

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото взе нова преднина в основните си кръстосани курсове, а спрямо щатския долар достигна 1,3500. Двойката EUR/USD се търгуваше за последно в тези нива през месец декември на 2011 г. Пазарът показва, че е склонен да продължава да гласува доверие на еврото на фона на разочароващото представяне на йената, несигурността около британската лира и моментната слабост на щатския долар.

Възходящият импулс на общата европейска валута от последните дни се дължи основно на обнадеждаващите икономически данни за бизнес климата в Германия и сигналите, че европейските банки вече са оставили най-лошото от дълговата криза зад гърба си. Още в началото на седмицата бяха изнесени данни за темпото, с което банките връщат спасителните заеми, дадени от Европейската централна банка, и се оказа, че то е по-бързо от очакваното, което е доказателство за възстановяване и причина за растящото доверие.

Анализатори коментират, че основните проблеми на Стария континент остават нерешени, което в даден момент може отново да подхлъзне еврото. Като цяло обаче в Европа се забелязва нормализиране и тенденцията сочи към подобрение.

Всъщност силата на еврото днес може да се разглежда и като функция на слабостта на останалите водещи световни валути. Доскорошната безрискова алтернатива – японската йена – продължава да поема тежките удари на местната централна банка, която главно чрез агресивна вербална политика се опитва да отслаби валута си и да стабилизира износа на страната.

Британската лира също страда от липса на пазарна подкрепа, след като пое тежестта на разнопосочните сигнали на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, докато в страната продължават дебатите за бъдещето на страната в Европейския Съюз. Камерън обеща да подложи този въпрос на референдум и това създава риск от ограничаване на чуждестранните инвестиции на Острова.

Федералният резерв на САЩ все още не е провел първото си за годината редовно заседание. Останалите водещи централни банки вече начертаха курса на монетарната политика, която ще следват през 2013 г. Забавянето при Фед в това отношение генерира несигурност около щатския долар.

Заседанието е насрочено за днес от 21,15 ч. българско време. Предварителните прогнози сочат, че Федералният резерв ще потвърди ангажиментите си за насърчаване на икономиката чрез допълнителни финансови стимули, докато щатската безработица не покаже трайно подобрение.

Освен предстоящата среща на Федералния резерв пазарните участници ще следят внимателно данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2012 г. Стойностите ще бъдат изнесени в 15,30 ч. днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3454; Връх – 1,3496; Дъно – 1,3413; Затваряне – 1,3490

Еврото се справи тази сутрин със следващото психологическо ниво при 1,3500, след като набраната през последните няколко седмици възходяща инерция се оказа достатъчна за пробив.

В същото време това е сигнал, че дългосрочният евров тренд остава валиден. Нивата около 1,3400 и 1,3260 вече работят като подкрепа на тази тенденция, а вероятността от нови ръстове се увеличава.

GBP/USD

Отваряне – 1,5694; Връх – 1,5772; Дъно – 1,5684; Затваряне – 1,5761

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:02 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още