IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спечелим от предстоящите валутни войни

Търсете валути на малки държави, следвайте тенденцията и се насочете към златото, съветва Матю Лин

13:23 | 23.01.13 г. 6
Как да спечелим от предстоящите валутни войни

Но това не означава, че инвеститорите не могат да подпомогнат сделките си по време на валутните войни. Напълно сигурно е, че ако централните банки решат да манипулират курсовете, всеки ще бъде засегнат, а да се окажеш от вярната страна на сделката може да се окаже доста печелившо.

Така че как можете да постъпите? Ето три отправни точки:

Първо, огледайте се за малките страни. Много е трудно да се задвижат големи валути като йената или еврото. Те са притежавани в големи количества, както като валути за търговия, така и за резерв. Една банка ще трябва да се намеси мащабно на пазарите, а дори и тогава успехът не е гарантиран. Ако намесата се окаже успешна, това пък ще предизвика реакция. Така че ако например Японската централна банка успее да обезцени йената, европейците и американците по-скоро ще реагират, отколкото да оставят японците да съсипят индустриите им.

Но никой не се притеснява особено за някоя по-малка валута. Така че ако централната банка на да речем Чехия или Швеция цели обезценяване на валутата си, действията ѝ вероятно ще успеят. Кратък период – и вие би трябвало да сте излезли напред.

Второ, следвайте тренда. Трудно е дори за централна банка да победи действителността, нищо че повечето от тях опитваха през различни периоди от време. Ако една икономика е със слаби фундаменти, тогава шансовете на банката да успее да понижи валутния курс са много по-големи.

Европейската централна банка може и да е в състояние да обезцени еврото, ако напечата достатъчно пари, тъй като еврозоната така или иначе се плъзга към рецесията, което вече осигурява причина да бъде продавано. За Фед ще бъде по-трудно, тъй като от големите икономики САЩ изглеждат в по-добра форма от повечето.

Така че преди да решите да заложите срещу валутата, погледнете фундаментите, а не само онова, което централната банка възнамерява да прави. Разпродавайте валутите, които така или иначе са слаби, и всичко при вас ще е наред.

Трето, насочете се към покупки на злато. Колкото повече централните банки се опитват да манипулират стойността на книжните пари, толкова повече ще нараства разочарованието на инвеститорите от тях. Има само една привидна валута, която никой не се опитва да обезценява – и то само защото не могат – и това е златото. Ако централните банки се замесят в поредица от съревнователни обезценки, цената на която и да било книжна валута, измервана в злато, само ще нараства.

Валутните войни може да се справят прекрасно с допълнителното влошаване на състоянието на световната икономика. Те не са сработвали в миналото, а след като печалбата на една държава е загуба за друга, не са в състояние да направят нищо за подобряване на световния брутен вътрешен продукт. Но така или иначе ще се случват, така че трябва да се защитите.

Нито една от посочените стратегии не гарантира, че ще направите пари, но те би трябвало най-малкото да запазят част от състоянието ви в период, когато централните банки се опитват да обезценят валутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Пич, реална икономика винаги е имало и винаги ще има. Това че България фалира по Жан Виденово време, да не би да 'уби' иконимиката? Уби просто спестяванията на народа... Просто системата е такава, че накрая сметката няма как да излезе, и някой трябва да издуха супата... Самите банки също няма каква магия да направят, освен да прехвърлят сметката на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Принципно си прав, но забравяш една подробност, ако инфлацията мине определена граница и започне да се увеличава неконтролируемо, то системата ще се разпадне, а банките, банкерите и спекулантите НЕ искат това, защото няма от кого да цоцат после, просто те живеят на гърба на реалната икономика без нея те са НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Доста си зле братко, ама мнооооого. Върви в САЩ (най-вероятно живееш там) там повечето мислят като тебе, промиването на мозъци там вече е добило колосални размери, но всичко се плаща един ден да го знаеш (не че съм религиозен, аз съм атеист). Относно статия всичко много добре до втория и третия извод, осират цялата статия, все пак когато четеш нещо, най-важни са изводите, а тук ни насочват в много много грешна насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
така се топят дългове....чрез инфлация....а на спестителите се гледа като на *** роби...на днешно време трябва да си ***, иначе няма оцеляване. всичко на което са възпитавали едно време децата си да си добър, скромен, работлив и пестелив + десетте божи заповеди днес са вече недостатък, днес трябва да си егоист, комарджия, нагъл и безбожник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
ChromaX
преди 11 години
Добра статия! Крайно интересен е факта,че никой не оспорва лъжата, че силната валута вреди на икономиката. Масово се тиражира тази глупост, а реалността е, че няма как по друг начин да се подържа статуквото освен чрез печатане. Още по интересно е, че в масс-медиите като BBC CNN CNBC MSNBC FOX и прочие не се споменава и дума за това, че по този начин се ограбват спестяванията на хората. Тези които здраво са работили и са спестявали ще загубят покупателанта способност на парите си, а тези натрупали дългове ще платят по-малко. Това е не просто несправедливо, тези хора наказват спестовността и насърчават комарджииството. Кой би искал да държи парите си в банка при тези условия? Сега ще се наложи на конвертирам всички хартиики във физически активи преди да са изгубили тотално стойността си. Страшно е, много малко са хората, които разбират какво се случва и взимат предпазни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още