IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената търси корекция, но проблемите в средносрочен план остават

Отворената програма на японската централна банка за изкупуване на активи ще влезе в сила едва от началото на 2014 г.

11:16 | 22.01.13 г.
Йената търси корекция, но проблемите в средносрочен план остават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената поевтиня за кратко в основните си кръстосани курсове тази сутрин заради решението на централната банка на Япония за прилагане на отворена програма за изкупуване на активи. Малко по-късно обаче японската валута възстанови първоначалните загуби, след като от централната банка уточниха, че новата схема за допълнителни покупки ще влезе в сила чак през следващата година.

След края на двудневното си заседание днес централната банка реши, че от 2014 г. ще премине към т. нар. отворена програма за изкупуване на активи всеки месец. Програмата няма да има срок на действие, което означава, че банката ще поддържа агресивно стабилността на икономиката и ще търси на всяка цена растеж през следващите месеци.

До края на 2013 г. финансовата институция обеща да подсили местния пазар с общо 101 трлн. йени (1.1 трлн. долара), които са част от текущата програма за изкупуване на активи и гарантиране на пазарна ликвидност. За момента обаче размерът на програмата, която ще влезе в сила от догодина, остава неуточнен.

Японската централна банка, която е под засилен политически натиск след избора на новото правителство в средата на декември, има задачата да предпази икономиката от дефлация през следващите 12 месеца. Това обясни увеличението на целевата инфлация на 2% за тази година, но решението бе до голяма степен очаквано и не изненада пазарните участници.

Доларът се възползва от първоначалната слабост на йената и се насочи отново към последния рекорден 30-месечен пик при 90,25. В последствие щатската валута изгуби началния импулс и се понижи под 89,00.

В средносрочен план проблемите за йената вероятно ще останат, въпреки текущите опити за оттласкване от последните критични дъна. Политиката на новоизбрания премиер Шинзо Абе за справяне с колебливия растеж в страната включва поддържане на слаба йена. Освен това мандатът на сегашния председател на централната банка Масааки Ширакава изтича през април, което засилва спекулациите, че правителството ще предпочете да назначи нов председател с не толкова консервативни възгледи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3373; Връх – 1,3397; Дъно – 1,3279; Затваряне – 1,3317

Еврото тества в петък психологическата граница при 1,3400 за втори път от началото на годината. Както и при предходния опит за пробив, така и този път подкрепата се оказа недостатъчна за справяне с тази ключова съпротива.

За момента това създава предпоставка за формиране на техническа фигура „Двоен връх“, която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения. За да се изпълни тази фигура, е необходимо цента да падне под 1,3255. Това е най-стабилната подкрепа, която пази все още евровия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5853; Връх – 1,5892; Дъно – 1,5805; Затваряне – 1,5826

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:16 | 22.01.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още