IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената очаква новини от заседанието на японската централна банка

Японската валута обнови 30-месечното си дъно спрямо щатския долар

11:22 | 21.01.13 г.
Йената очаква новини от заседанието на японската централна банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се потопи до ново многомесечно дъно спрямо американския долар в понеделник и остава под засилено напрежение след започналото днес двудневно заседание на Японската централна банка. Срещата трябва да хвърли повече светлина около бъдещата монетарна политика на банката, още повече, че това е първото редовно заседание след встъпването в длъжност на новоизбрания министър-председател на Япония Шинзо Абе.

Под политически натиск за избягване на дефлация през следващите 12 месеца, Японската централна банка вероятно ще поеме по курса на още по-агресивни монетарни стимули. Целта е постигане на предварително заложена инфлация от 2% през текущата година и справяне с колебливия икономически растеж в страната.

Сред обсъжданите антикризисни механизми е допълнително поевтиняване на йената, която все още прави цените на изнасяните стоки и услуги неконкурентно висока. Всъщност в края на миналата седмица съветник на премиера Абе по икономическите въпроси прогнозира, че обезценяване на йената до 95 или 100 спрямо долара няма да даде повод за притеснение.

По време на днешната азиатска търговска сесия японската валута се разменяше при 90,24 спрямо щатския долар, което е нов връх за долара и същевременно ново рекордно дъно за йената. Двойката USD/JPY се търгуваше за последно в тези нива преди 2 години и половина. Само от средата на ноември до момента йената загуби около 13% от стойността си в най-търгуваните си кръстосани курсове.

Двудневното заседание на Японската централна банка ще приключи утре сутрин. Вероятно интересът към йената ще остане слаб до тогава.

Всъщност има вариант, при който йената да успее да противодейства на натиска, дори банката да гласува нови стимули. Всяко решение, което съвпадне с предварителните очаквания ще работи в полза на японската валута, тъй като те вече са отразени до голяма от пазара. Йената ще премине отново в защитен режим само ако новините от централната банка заварят пазарните участници неподготвени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3373; Връх – 1,3397; Дъно – 1,3279; Затваряне – 1,3317

Еврото тества в петък психологическата граница при 1,3400 за втори път от началото на годината. Както и при предходния опит за пробив, така и този път подкрепата се оказа недостатъчна за справяне с тази ключова съпротива.

За момента това създава предпоставка за формиране на техническа фигура „Двоен връх“, която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения. За да се изпълни тази фигура, е необходимо цената да падне под 1,3255. Това е най-стабилната подкрепа, която пази все още евровия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5991; Връх – 1,6002; Дъно – 1,5852; Затваряне – 1,5863

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още