IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената се потопи до 30-месечно дъно

Съветник на японския премиер по икономическите въпроси е заявил, че няма поводи за тревога дори ако японската валута достигне ниво от 95 или 100 за долар

14:24 | 18.01.13 г. 1
Йената се потопи до 30-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Проблемите за японската йена се върнаха с нова, още по-голяма сила в четвъртък и петък, въпреки че до средата на седмицата японската валута се радваше на необичайна подкрепа и дори успя да коригира част от рекордните загуби, които трупа вече трети пореден месец. Тази сутрин йената се потопи до най-ниските си стойности спрямо американския долар за последните 2 години и половина заради прогнозите, че централната банка на Япония ще гласува още по-сурови мерки срещу местната валута още другата седмица.

На 21 и 22 януари централната банка ще проведе първото за годината редовно заседание и за момента по всичко изглежда, че именно това събитие ще определя цената на йената в средносрочен план. Прогнозите са, че монетарният орган ще предприеме агресивни мерки за избягване на дефлация през текущата година и дори ще гони целевите 2% инфлация, заложени в края на миналата година от новоизбраното японско правителство.

Лидерът на доскоро опозиционната партия Шиндзо Абе спечели предсрочния парламентарен вот в средата на декември и се очаква да увеличи натиска върху централната банка за гласуване на допълнителни монетарни стимули и нови мерки за справяне с колебливия икономически растеж. Сред вероятните механизми е обезценяване на йената като средство за намаляване на стойността на изнасяните стоки и услуги на международните пазари.

Това е причината йената да остава неатрактивна за пазарните участници, които пък не спират да намаляват експозициите си в японските пари. В същото време капиталите се насочват към долара и еврото като по-сигурна текуща алтернатива на валутния пазар.

Допълнителен натиск върху йената през последните часове оказаха коментарите на съветника на Шиндзо Абе по икономическите въпроси, който намекна, че слабостта на валутата не го притеснява. Според него няма да има повод за тревога дори ако йената достигне нива от 95 или 100 в следващите месеци.

Тази сутрин по време на азиатската търговска сесия двойката USD/JPY прескочи психологическия праг от 90,00 и формира дневен пик при 90,20. За последно двойката се търгуваше в тези стойности през месец юни на 2010 г. От ноември, когато започнаха проблемите за йената, до момента доларът разшири предимството си с цели 14%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3288; Връх – 1,3386; Дъно – 1,3268; Затваряне – 1,3288

Последните интензивни ръстове при еврото бяха ограничени при психологическо ниво 1,3400. Тази цена се оформя като най-важна предвид бъдещото движения при най-търгувания кръстосан курс.

Доларът е в добра позиция за корекция, но пък водещият тренд при двойката остава възходящ и това за момента изравнява силите между двете валути.

GBP/USD

Отваряне – 1,6004; Връх – 1,6038; Дъно – 1,5954; Затваряне – 1,5991

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Защо това са проблеми след като Япония открито води стратегия за сриване на курса? По скоро това е явно успешен резултат който търсят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още