IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските власти смекчиха вербалния натиск върху йената

Коментари на представители на американския Федерален резерв не дадоха възможност на долара да противодейства

14:03 | 15.01.13 г.
Японските власти смекчиха вербалния натиск върху йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се оттласна от най-ниското си дъно за последните две години и половина спрямо щатския долар във вторник, след като министърът на икономиката на страната Акира Амари посочи, че прекалената слабост на йената и рязкото й поевтиняване може да имат негативен ефект върху икономическото възстановяване на Япония. Думите на Амари бяха разтълкувани от пазарните участници като опит на японските власти за смекчаване на агресивната вербална политика спрямо йената, която се прилага приоритетно през последните месеци.

В същото време щатският долар не бе в състояние да противодейства заради вчерашните коментари на представители на Федералния резерв по отношение на все още колебливия растеж на американската икономика. Според представители на централната банка на САЩ моментът, в който Фед ще изтегли ликвидност от пазара, все още е далеч, а дотогава размерът на прилаганите финансови стимули няма да бъде променян.

Щатският долар загуби близо 1% от стойността си спрямо йената по време на днешната азиатска търговска сесия, отстъпвайки до 88,61. В края на миналата седмица двойката USD/JPY се изкачи до 88,66, най-високото ниво от месец юли на 2010 г., заради очакванията, че монетарните мерки на Японската централна банка за постигне на предварително заложената цел от 2% инфлация за тази година ще увеличат натиска върху йената.

Централната банка на Япония е под напрежение за провеждане на по-настойчива монетарна политика като средство за противодействие на кризата и избягване на дефлацията, след като опозиционната партия на Шинзо Абе спечели предсрочните парламентарни избори в средата на декември.

Спрямо йената еврото записа нов 20-месечен максимум в понеделник при цена от 120,11 преди коментарите на Амари да помогнат на японската валута да се оттласне от тези нива.

Като цяло еврото остава стабилно в основните си кръстосани курсове и дори с нови многомесечни пикове в някои от най-търгуваните си кросове. Тази сутрин единната валута изкачи 13 месечен връх спрямо швейцарския франк 1,2384. Двойката EUR/USD все още се търгува в подножието на психологическото 1,3400.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3334; Връх – 1,3403; Дъно – 1,3333; Затваряне – 1,3380

Еврото проби съпротивата на декемврийските върхове, разположени в стойностите около 1,3300. Това освободи място за допълнително поскъпване на единната валута.

Ръстът, който наблюдаваме вече трети ден, бе ограничен тази сутрин при следващото психологическо ниво 1,3400. Тази цена се оформя като най-важна предвид бъдещото движения при най-търгуваният кръстосан курс. Доларът е в добра позиция за корекция, но пък водещият тренд при двойката остава възходящ.

GBP/USD

Отваряне – 1,6117; Връх – 1,6153; Дъно – 1,6030; Затваряне – 1,6072

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още