IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото продължи подема с тест на 1,34 спрямо долара

Спрямо йената общата европейска валута достигна максимум от май 2011 г.

12:29 | 14.01.13 г. 2
Еврото продължи подема с тест на 1,34 спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се катапултира до най-високите ви стойности спрямо долара от април 2012 в петък и продължи да разширява предимството си и по време на азиатската търговска сесия от понеделник. Силният импулс, който единната валута набра, бе в отговор на решението на Европейската централна банка да не понижава основния лихвен процент в еврозоната.

Пазарът не очакваше промени по отношение на текущата монетарна политика на ЕЦБ, но пък оценяваше шансовете за намаляване на основната лихва в следващите месеци като много големи. Именно това задържаше напрежението върху еврото от началото на годината. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги обаче отхвърли тези спекулации, като не направи никакви индикации за промяна в монетарния курс на банката.

Още в четвъртък пазарните участници реагираха с масови покупки на евро. До днес двойката EUR/USD поскъпна с внушителните над 2%. Тази сутрин единната валута тества психологическата граница при 1,3400, където силният подем намира текуща по-сериозна съпротива.

Еврото взе нов аванс и спрямо слабата йена, достигайки дневен максимум при 120,11 – най-високата стойност от месец май 2011 г. От октомври японската валута се намира в тежък нокдаун и не може да намери дори минимална подкрепа за корекция. Пазарните участници намалиха драстично експозициите си в йени заради очакванията, че Японската централна банка ще продължи дългосрочният натиск върху валутата си в опит да подкрепи експортно ориентираната японска икономика.

След приключването на заседанието на ЕЦБ от края на миналата седмица фокусът постепенно се връща към японската банка и прогнозите за допълнителни монетарни стимули. Примката около японската валута може да се разхлаби най-рано след две седмици. На 21 и 22 януари Японската централна банка ще преразгледа монетарната си политика на първото за годината редовно заседание.

В същото време последните новини от САЩ имаха по-скоро маргинален ефект върху риск апетита на инвеститорите. Данните показаха, че търговският дефицит на САЩ през ноември се е повишил неочаквано. Това ще окаже пряко влияние върху растежа на американската икономика, но пък цифрите сочат също, че разликата между вноса и износа се е разширила най-вече заради вноса на потребителски стоки. Донякъде това е позитивен сигнал за увеличаващо се потребителско потребление зад Океана.

Данните от щатската комисия за регулиране на търговията с фючърси показаха в петък, че големите спекуланти и хедж фондове намаляват експозициите си срещу щатския долар. Стойността на нетните къси позиции се е свила на 6,96 млрд. долара през миналата седмица от 9,43 млрд. за седмица по-рано.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3271; Връх – 1,3365; Дъно – 1,3248; Затваряне – 1,3340

Еврото проби съпротивата на декемврийските върхове, разположени в стойностите около 1,3300. Това освободи място за допълнително поскъпване на общата валута.

Ръстът, който наблюдаваме вече трети ден бе ограничен тази сутрин при следващото психологическо ниво 1,3400. Тази цена се оформя като най-важна предвид бъдещото движения при най-търгуваният кръстосан курс. Доларът е в добра позиция за корекция, но пък водещият тренд при двойката остава възходящ.

GBP/USD

Отваряне – 1,6167; Връх – 1,6179; Дъно – 1,6087; Затваряне – 1,6134

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:10 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още