IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът за трайно поскъпване се оказа непосилна задача за йената

Австралийският долар усили позициите си след неочаквано добрите данни за външнотърговския баланс на Китай

12:09 | 10.01.13 г. 1
Опитът за трайно поскъпване се оказа непосилна задача за йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В четвъртък йената премина отново в защитен режим и доближи критичното 29-месечно дъно спрямо долара, до което се потопи в края на миналата седмица. Очакванията, че Японската централна банка ще гласува съвсем скоро нови мащабни стимули срещу забавянето на местната икономика бяха са в основата на слабия интерес на пазарните участници към японската валута.

В същото време австралийският долар се изстреля нагоре, подкрепен от изненадващо силните данни за търговията в Китай. Пекин е стратегическият външнотърговски партньор на Австралия, чиято икономика зависи от търсенето на базови стоки и суровини.

В рамките на днешната азиатска търговска сесия щатският долар се възползва от слабостта на йената и увеличи предимството си с 0,3%, доближавайки рекордния пик при 88,40. Двойката USD/JPY се търгуваше за последно в тези нива през месец юли на 2010 г.

Всъщност йената стартира седмицата доста силно и в понеделник и вторник опита да възстанови част от загубеното през последните месеци. Импулсът й се оказа твърде краткотраен, тъй като пазарните участници използваха корекцията, за да открият нови позиции срещу йената от по-изгодни нива.

Основният натиск върху японската валута идва от централната банка на страната и прогнозите, че тя ще действа по-агресивно за постигане на предварително заложените цели за стабилизиране на икономиката и на инфлация от 2% през тази година. Това е причината, поради която инвеститорите не желаят да добавят дългосрочни позиции в японски йени в портфейлите си и търсят друга безрискова алтернатива на йената, която съвсем доскоро бе остров на стабилност на валутния пазар.

Примката около японската валута може да се разхлаби най-рано след две седмици. На 21 и 22 януари Японската централна банка ще преразгледа монетарната си политика на първото за годината редовно заседание.

Междувременно еврото опитва да задържи позициите си в основните си кръстосани курсове преди днешното заседание на Европейската централна банка, на което по принцип не се очакват изненади по отношение на нивото на основния лихвен процент в еврозоната. Все пак пазарът ще се фокусира върху изявлението на председателя на банката Марио Драги, което трябва да даде отговор на въпросите, свързани с монетарната политика на финансовата институция в близко бъдеще.

За момента шансовете за понижаване на основния лихвен процент в следващите месеци се оценяват от пазара като доста високи, което обяснява по-слабия интерес към еврото в сравнение с последните месеци на 2012 г. Двойката EUR/USD се търгуваше около 1,3067 тази сутрин – на сериозно разстояние от декемврийските върхове от 1,3300.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3080; Връх – 1,3095; Дъно – 1,3035; Затваряне – 1,3063

Съпротивата при психологическата цена 1,3300 остава внушителна бариера за всяко краткосрочно възходящо движение в двойката EUR/USD и това бе потвърдено в края на миналата седмица. В близките няколко сесии еврото едва ли ще намери подкрепа за затваряне над тази граница, което дава краткосрочен импулс на долара.

Текуща цел пред доларовото рали са нивата около 1,3000 (дъното от петък) и 1,2950, където е разположена 89-дневната пълзяща средна.

GBP/USD

Отваряне – 1,6053; Връх – 1,6074; Дъно – 1,5991; Затваряне – 1,6021

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:11 | 10.01.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още