IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената опитва да коригира последните рекордни спадове

Дългосрочната тенденция обаче продължава да работи срещу японската валута, което намалява шансовете за по-дълбока корекция

10:49 | 07.01.13 г.
Йената опитва да коригира последните рекордни спадове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поевтиня спрямо йената в понеделник, след като по-голямата част от пазарните участници предпочетоха да затворят позициите си срещу японската валута и да приберат натрупаните през последните дни печалби. Това позволи на йената да потърси корекция на дълбоките последователни спадове от края на миналата година и да се отдалечи от най-ниските си стойности за последните две години и половина.

През последните месеци йената попадна под натиска на политическата несигурност в страната и неясната монетарна политика на местната централна банка. В средата на декември опозиционната партия на Шинзо Абе спечели предсрочните парламентарни избори, което стопи още повече търсенето на японската валута. Шинзо Абе се обяви за агресивни стимули в подкрепа на експортно ориентираната икономика на страната, като обеща да преследва целева инфлация от 2% за тази година дори с цената на изкуствено обезценяване на японската йена.

И по време на петъчната сесия от края на миналата седмица йената отново бе в състояние на тежък нокдаун. Щатският долар се възползва тази слабост и се изкачи до рекорден многомесечен връх при 88,40 – най-високото ниво на двойката USD/JPY от месец юли на 2010 г.

Стартът на тази седмица обаче изглежда различен и за момента има по-скоро положителен ефект върху йената. Отсъствието на по-дълбока корекция от ноември насам дава основание на много пазарни участници да намалят залозите срещу японската валута.

Всички кръстосани курсове на йената навлязоха в стойностите на свръх покупки, което е още един ранен сигнал за предстоящо обръщане на посоката. Освен това лихвеният спред между базовите 10-годишни американски държавни облигации и 10-годишните японски държавни книжа се разшири до рекордно ниво, достигайки стойностите от началото на април.

Тези фактори са в състояние да задържат интереса към йената в следващите сесии. Трябва да се има предвид обаче, че дългосрочният тренд ще продължава да работи срещу японската валута, което намалява шансовете за по-дълбока корекция на последните тежки загуби.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3048; Връх – 1,3088; Дъно – 1,2996; Затваряне – 1,3067

Съпротивата при психологическата цена 1,3300 остава внушителна бариера за всяко краткосрочно възходящо движение в двойката EUR/USD и това бе потвърдено в края на миналата седмица. В близките няколко сесии еврото едва ли ще намери подкрепа за затваряне над тази граница, което дава краткосрочен импулс на долара.

Текуща цел пред доларовия подем са нивата около 1,3000 (дъното от петък) и 1,2950, където е разположена 89-дневната пълзяща средна.

GBP/USD

Отваряне – 1,6105; Връх – 1,6109; Дъно – 1,6008; Затваряне – 1,6067

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:27 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още