IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената все още е в шок и не намира подкрепа за корекция

Японската валута продължава да се търгува близо до рекордното 20-месечно дъно спрямо щатския долар

13:55 | 18.12.12 г.
Йената все още е в шок и не намира подкрепа за корекция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йената се търгува във вторник близо до рекордното 20-месечно дъно спрямо американския долар (84,48), след като в началото на седмицата претърпя тежки загуби след смяната на управлението в страната. В понеделник йената се потопи до най-ниските си стойности за последната година и половина, след като Либерално-демократичната партия спечели комфортна преднина в местния парламент и обяви, че ще работи за агресивни монетарни стимули, с които да се опита да облекчи натиска върху местната икономика.

Първоначалният шок за японската валута след новината се оказа изключително силен и йената започна седмицата директно на отрицателна територия. Въпреки че успя да ограничи загубите, натискът върху нея остава изключително силен и затова вероятността низходящият тренд да продължи да се усилва остава висока.

Следващата стъпка, която пазарът ще следи внимателно в средносрочен план, ще бъде смяната на председателския пост на Японската централна банка, което ще позволи провеждането на мащабни финансови стимули. Масааки Ширакава, който в момента заема председателското място, не е одобряван от новоизбрания премиер Шинзо Абе заради по-консервативните му решения.

Мандатът на Ширакава изтича през април, а новосформираният парламент вероятно ще му намери заместник в лицето на някой, който е по-отворен към експанзивната политика на министър-председателя Абе. Основната цел пред централната банка ще бъде преследване на инфлация от 2% през следващата година на цената на допълнителни покупки на ценни книжа и обезценяване на йената.

В сряда и четвъртък тази седмица Японската централна банка ще проведе редовно заседание. Очаква се, че банката ще разшири програмата си за изкупуване на активи с нови 5-10 трлн. йени. Общата стойност на стимулите вече достигна внушителните 91 трлн. йени (около 1,08 трлн. щатски долара).

Спрямо щатския долар йената се търгува около 84,00 тази сутрин. Едно евро се разменя срещу 110,40 японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3178; Връх – 1,3187; Дъно – 1,3143; Затваряне – 1,3162

Еврото успя да пробие ключовата съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия от април 2011 г, която наблюдаваме внимателно през последните сесии. Доларът имаше добър шанс да си върне инициативата от тези нива, но не успя да се възползва от ситуацията.

Изгладените пълзящи средни, които от седмици са разположени под цената, запазиха успешно евровия тренд. Вероятността от нови ръстове остава по-висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,6175; Връх – 1,6215; Дъно – 1,6149; Затваряне – 1,6203

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:56 | 18.12.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още