IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови тежки загуби за йената преди изборите в Япония

За около месец японската валута е изгубила по 6% спрямо еврото и долара

11:30 | 14.12.12 г. 1
Нови тежки загуби за йената преди изборите в Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йена продължава да губи позиции в основните си кръстосани курсове и по време на петъчната търговска сесия и вече се потопи до 9-месечно дъно спрямо американския долар. Японската валута започна да поевтинява още в средата на ноември, когато стана ясно, че страната върви към предсрочни избори.

В рамките на около месец йената изгуби над 6% спрямо долара и еврото заради прогнозите, че опозиционната Либерално-демократическа партия ще спечели парламентарните избори, насрочени за неделя. Нейният лидер Шинзо Абе многократно е заявявал позицията си за по-агресивна монетарна политика и допълнителни стимули като средство за излизане от кризата и избягване на рецесия в следващите месеци.

Сред най-коментираните антикризисни механизми е обезценяването на йената в опит за облекчаване на местния износ. Експортно ориентираната икономика на Япония се задъхва през последните години заради неконкурентната цена на изнасяните стоки и услуги.

През изминалата година централната банка на Япония се намеси на няколко пъти на валутните пазари, а от началото на 2012 г. води последователна вербална политика срещу японската валута.С избирането на Абе монетарният курс ще се запази, но изглежда, че нещата ще се ускорят многократно.

Освен обезценяване на йената новите управляващи ще заложат на още по-агресивни стимули и ново печатане на пари по примера на Федералния резерв на САЩ в опит за покриване на целевата инфлация от 2% за догодина. Вероятно планът на Абе ще започне да се изпълнява през февруари, когато мандатът на сегашния председател на централна банка Масааки Ширакава изтича. Вече се появиха знаци, че евентуалната нова кандидатура на консервативния председател няма да бъде подкрепена.

За йената посоката вече е обърната. Тази сутрин японската валута се потопи до 9-месечно дъно спрямо долара (83,96), 8-месечен минимум спрямо еврото (109,97) и рекордно 18-месечно дъно спрямо британската лира (135,06).

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3072; Връх – 1,3099; Дъно – 1,3040; Затваряне – 1,3076

Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., задържа импулса на общата европейска валута. В зоната около 1,31 са концентрирани серия от съпротиви, които запазват шансовете на долара за корекция.

В подкрепа на еврото обаче работят всички средносрочни пълзящи средни, които се намират под пазарната цена и дават сигнал за актуален възходящ тренд. Съвсем скоро цента ще излезе от тази рамка и това ще даде повече яснота за дългосрочния тренд при най-търгуваната валутна двойка.

GBP/USD

Отваряне – 1,6148; Връх – 1,6153; Дъно – 1,6083; Затваряне – 1,6111

Британската лира се справи последователно през последните седмици с няколко ключови съпротиви. Това оформи стабилен възходящ тренд при двойката с начало – дъното от 15 ноември. От това дъно е построена тренд линия, която ще подкрепя британската лира през следващите дни.

Вероятността от потвърждаване на възходящата посока остава висока.

USD/JPY

Отваряне – 83,24; Връх – 83,66; Дъно – 83,12; Затваряне – 83,64

Доларът намери бързо импулс за ръст, който спря опитите на йената за формиране на корекция. Цената достигна до подножието на 84,00 и вече се прицели към най-високите върхове за годината от месец март.

Предимството остава на страната на щатската валута. Дори йената да опита корекция, трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Идеално. Японците нали се борят за поевтиняване на валутата за да стабилизират експорта си. Значи се справят добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още