IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената записа 18-месечно дъно спрямо паунда

Щатският долар запазва незадоволителното си представяне след обявените нови мерки за монетарно стимулиране на икономиката от страна на Фед

11:55 | 13.12.12 г.
Йената записа 18-месечно дъно спрямо паунда

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската валута премина в защитен режим и поевтиня спрямо основните си конкуренти. Трейдърите се отдръпнаха от йената, след появилите се спекулации, че големите компании в страната са по-песимистично настроени относно икономическото положение на страната на изгряващото слънце.

Тази нощ Японската централна банка ще публикува своя доклад за индекса Tankan, който измерва цялостните настроения и условия, в които функционират най-големите компании в страната. Очакванията на анализаторите са, че през третото тримесечие на годината, стойностите на индекса са се понижили от -3 до -10.

Негативните прогнози засилиха спекулациите, че Японската централна банка ще прибегне до нови мерки, с които да постигне инфлация и да стимулира растежа в третата най-голяма икономика. Допълнително напрежение върху японската йена оказват и наближаващите избори в страната, които ще се проведат тази неделя.

Лидерът на опозиционната Либерално-демократическа партия Шинзо Абе продължава да води в социологическите проучвания за победител в предстоящите избори на 16 декември. Той продължава да оказва натиск върху централната банка, пледирайки за поставяне на цел за инфлация в страната на ниво от 2% и отпускането на неограничено количество стимули от централната банка, чрез които да се повиши икономическият растеж.

Веднага след провеждането на изборите в неделя ще се състои и заседание на Японската централна банка, на която очевидно ще се обсъди евентуалната победа на Абе. По-късно през следващата седмицата, монетарният орган ще заседава отново, но този път по отношение на водената парична политика.

Днес сутринта американската валута поскъпна с около 0,4%, до 83,65 йени за долар. Зелените пари се доближиха до 9-месечния връх от месец март от 84,18 йени за долар.

Йената се срина и в останалите си основни кръстосани курсове, като спрямо еврото записа 7-месечно дъно, а спрямо британския паунд – най-ниската стойност за последната година и половина.

Същевременно щатската валута продължава с незадоволителното си представяне, след като вчера Федералният резерв на САЩ обяви, че ще продължи с монетарните стимули. Изтичащата в края на този месец „Операция Туист“, ще бъде заменена с нова агресивната програма за изкупуване на държавни облигации на стойност от 45 млрд. долара месечно.

На проведеното вчера заседание председателятна Фед Бен Бернанке отново заяви, че лихвените проценти ще останат ниски, докато безработицата в страната не спадне под 6,5%, а инфлацията не се повиши до поне 2,5%. Той допълни, че ръководената от него централната банка, ще продължи с курса на монетарната си политика, докато не бъде постигнат стабилен икономически растеж.

Всичко това оказа негативно влияние на щатския долар и даде нов тласък на еврото и останалите високорискови валути. След решението на Фед доларовият индекс се понижи до 79,11, най-ниската стойност от една седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,30045; Връх – 1,3096; Дъно – 1,2994; Затваряне – 1,3072

Общата европейска валута се задържа в подножието на 1,3100 долара за евро, където текущо е проектирана дългосрочната низходяща тренд линия. Изглежда тази съпротива успява да спре възходящото движение на двойката и вероятността за корекция изглежда голяма.

В полза на еврото пък работи друга възходяща тренд линия, формирана от дъната на месец юли. Двете линии формират триъгълник, излизането от който, ще определи бъдещата посока на движение в средносрочен и дългосрочен аспект.

NZD/USD

Отваряне – 0,8392; Връх – 0,8451; Дъно – 0,8384; Затваряне – 0,8433

Ралито на новозеландския долар от последните дни изглежда загуби импулса си, след като се доближи максимално до 10-месечния връх при 84,70, но не успя да го пробие.

За потвърждение на възходящия тренд на двойката трябва да станем свидетели на пробив на тази съпротива, но докато това не стане, възможността за корекция изглежда по-вероятна.

USD/JPY

Отваряне – 82,50; Връх – 83,28; Дъно – 82,47; Затваряне – 83,24

Вчера двойката поднови възходящото си движение и успя да преодолее върха от ноември при 82,80 йени за долар.

По всичко изглежда, че пътят на долара към върха от 15 март при 84,17 е отворен и скоро ще очакваме тест на тази съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още