IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ удари спирачка на евровото рали

Общата европейска валута падна под психологическата граница от 1,30 долара за евро

11:49 | 07.12.12 г.
ЕЦБ удари спирачка на евровото рали

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото прекъсна силната възходяща серия вчера, записвайки тежки загуби след заседанието на Европейската централна банка. Председателят на ЕЦБ Марио Драги попари инвеститорския оптимизъм от последните няколко седмици, като прогнозира, че свиването на икономиката ще продължи и догодина при инфлация под 2% и че вече се обсъжда ново понижение на основния лихвен процент в отговор очакваното забавяне.

Реакцията на пазара не закъсня, единната валута понесе най-тежкия удар и загуби 0,9% спрямо американския долар в рамките на вчерашната търговска сесия. Двойката EUR/USD се върна под психологическата бариера от 1,3000, формирайки дъно в четвъртък при 1,2949. Вчерашните понижения са най-тежките за еврото от месец насам.

Икономиката на валутния съюз продължава да върви надолу и няма скорошни изгледи за възстановяване. Тази мрачна прогноза бе дадена на вчерашното редовно заседание от Европейската централна банка. Централните банкери изглеждат угрижени, че гласуваните наскоро антикризисни механизми не дават търсеният ефект и може би няма да оправдаят очакванията на пазарите.

Последните обещания на ЕЦБ да направи всичко по силите й, за да спаси еврозоната, както и постигнатите споразумения около Гърция имаха само временен успокоителен ефект. Вчерашната среща показа, че дългосрочният инструмент на банката в борбата срещу колебливия растеж и опасността от нова рецесия все още липсва.

Най-голямата несигурност за региона според Драги идва от дълговата криза и забавянето на реформите в страни като Гърция и Испания. Допълнителен фактор за влошената перспектива е политическата криза по въпроса с фискалната политика в САЩ и неясната икономическа обстановка на азиатските пазари.

През следващата година Европейската централна банка залага целева инфлация между 1,1% и 2%. Ако тази цел бъде постигнат, ЕЦБ ще има достатъчно място за маневриране по оста на основния лихвен процент. Текущата лихва в еврозоната е 0,75% и въпреки очакванията, че банката ще се въздържа от понижаване на нейната стойност засега, пазарът вече започна да отразява този сценарий в цената на еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3063; Връх – 1,3085; Дъно – 1,2949; Затваряне – 1,2966

Еврото се бори със силната съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от началото на май 2011 г. В тази зона за разположени най-силните съпротивителни сили на щатския долар, които все още пазят доларовия тренд. Следващата съпротива е септемврийският пик при 1,3171.

В подкрепа на единната валута пък работят средносрочните пълзящи средни, които от няколко седмици сигнализират за възходяща тенденция при двойката EUR/USD.

GBP/USD

Отваряне – 1,6069; Връх – 1,6127; Дъно – 1,6039; Затваряне – 1,6046

В средата на ноември кабелът намери подкрепа около дъното при 1,5828, където възходящата тренд линия се комбинира с формацията “биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която се наблюдава в края на затихващи низходящи трендове.

През следващите две седмици британската лира набра солидна възходяща инерция, благодарение на която достигна низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на септември. В тази зона са концентрирани серия от съпротиви, които работят за щатския долар. Вчера лирата успя да излезе над тази линия, което засилва шансовете за продължаване на възходящия тренд при кабела.

USD/CAD

Отваряне – 0,9915; Връх – 0,9925; Дъно – 0,9890; Затваряне – 0,9912

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още