IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото излезе на 6-седмичен максимум спрямо долара

Силните данни за китайската икономика подкрепиха апетита към риск на пазарните участници, но дори това не успя да помогне на австралийския долар

11:53 | 03.12.12 г.
Еврото излезе на 6-седмичен максимум спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна до 6-седмичен връх в понеделник заради силните данни за китайската икономика, които провокира апетита към риск на пазарните участници. Двойката EUR/USD се върна отново в стойностите над 1,30 долара за евро, след като общата валута изтри напълно загубите, които натрупа вследствие на понижения кредитен рейтинг на европейските спасителни фондове от края на миналата седмица.

Проучването на бизнес активността в производствения сектор на Китай, което се смята за ранен индикатор за състоянието на производството в страната, показа ускоряване на растежа през ноември. Новината беше достатъчна, за да върне надеждите за по-бързо възстановяване на втората по сила световна икономика и да подкрепи повечето валути с рисков профил.

Въпреки окуражаващите резултати от проучването на китайското производство австралийският долар, който традиционно реагира с поскъпване на положителните новини от Китай, не успя да събере подкрепа. Разочароващите данни за продажбите на дребно в Австралия потопиха местната валута и засилиха спекулациите, че централната банка на Австралия ще понижи основния лихвен процент в страната още утре.

Еврото формира връх при 1,3046 по време на днешната азиатска търговска сесия. За последно най-търгуваният валутен кръстосан курс се търгуваше в тези нива на 23 октомври. От затварянето в петък до момента единната валута възстанови над 0,3% от стойността си спрямо долара.

В края на миналата седмица международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтингите на европейските спасителни фондове ESM и EFSF от Aaa на Aa1 и освен това запази негативната си оценка. От агенцията мотивираха решението си с влошената перспектива пред най-големите страни кредиторки на фонда. Само преди месец от Moody's свалиха и френския рейтинг.

Японската йена остава под масиран натиск заради прогнозите, че новото правителство, което трябва да бъде избрано на 16 декември, ще засили натиска върху Японската централна банка за по-агресивни монетарни стимули.

Данните от щатския регулатор на търговията с фючърси показаха, че големите спекуланти и хедж фондове са заложили в петък общо 79 466 контракта срещу японската валута. Подобен размер на залога имаше за последно в средата на 2007 г. В периода между 2008 и 2012 г. нетните залози срещу йената достигаха временни максимуми около 60 000 фючърсни контракта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2975; Връх – 1,3027; Дъно – 1,2967; Затваряне – 1,2986

Еврото се бори със силната съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от началото на май 2011 г. В тази зона за разположени най-силните съпротивителни сили на щатския долар, които все още пазят доларовия тренд.

В подкрепа на единната валута пък работят средносрочните пълзящи средни, които от няколко седмици сигнализират за възходяща тенденция при двойката EUR/USD.

GBP/USD

Отваряне – 1,6038; Връх – 1,6062; Дъно – 1,5988; Затваряне – 1,6010

В средата на ноември кабелът намери подкрепа около дъното при 1,5828, където възходящата тренд линия се комбинира с поглъщащата фигура свещи, която се наблюдава в края на затихващи низходящи трендове. През следващите две седмици британската лира набра солидна възходяща инерция, благодарение на която достигна низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на септември. В тази зона са концентрирани серия от съпротиви, които работят за щатския долар.

В следващите сесии ще стане ясно дали лирата е готова да продължи да разширява предимството си или съпротивата ще издържи и доларът ще успее да си върне предимството.

AUD/USD

Отваряне – 1,0433; Връх – 1,0446; Дъно – 1,0401; Затваряне – 1,0425

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:53 | 03.12.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още