IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се съвзема след прогнозите за бързо решаване на фискалната криза в САЩ

Увеличаването на апетита за риск сред пазарните участници заличи интереса към щатския долар

11:28 | 29.11.12 г.
Еврото се съвзема след прогнозите за бързо решаване на фискалната криза в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Преговорите между републиканците и демократите в САЩ по най-наложителната задача за постигане на споразумение за избягване на т. нар. "фискална пропаст" отново станаха генератор на динамични движения на валутния пазар. Еврото и доларът влязоха в сложна схватка през последните часове, от която победител се оказа единната валута.

По-рано вчера доларът успя да вземе солиден аванс, но покачването на апетита за риск сред пазарните участници свали интереса от „зелените пари“. В основата на последвалата по-оптимистичната нагласа бяха надеждите за скорошно решаване щатската фискална криза.

В сряда президентът Барак Обама изрази надеждите си за постигане на споразумение преди Коледа. По-късно говорител на Белия дом потвърди за намеренията на законодателите за сделка.

Инвеститорите се страхуват, че ако фискалната пропаст не бъде избегната до края на годината, най-силната световна икономика ще влезе в рецесия. Всъщност, ако не бъде взето друго решение, в края на годината ще бъдат задействани автоматично серия от механизми за вдигане на данъците и бюджетни съкращения за общо 1,5 трлн. долара.

Антикризисните мерки имат за цел да намалят задълженията на страната, но според демократите моментът е изключително неподходящ за това и този ход вероятно ще забави растежа.

Еврото се търгува около 1,2950 тази сутрин. Единната валута възстанови голяма част от вчерашните загуби спрямо американския долар. Двойката EUR/USD формира дъно в сряда при 1,2880.

Йената също остава стабилна спрямо щатския долар и се търгува около 82,00, близо до последния едноседмичен връх.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2969; Връх – 1,2954; Дъно – 1,2879; Затваряне – 1,2951

Обикновената 89-дневна средна, която наблюдаваме от началото на миналата седмица потвърди очакванията и запази валидността на евровия тренд. Единната валута набра отново скорост и се отдалечи от критичните нива около 1,27.

Възходящият сценарий остава основен при двойката EUR/USD, а вероятността от корекции ще бъде по-висока около 1.3000. Следва 1,3020, където е разположена дългосрочната низхидяща тренд линия от месец май 2011 г.

GBP/USD

Отваряне – 1,6020; Връх – 1,6024; Дъно – 1,6001; Затваряне – 1,6003

Възходящата тренд линия, върху която акцентирахме през последните дни, успя да удържи доларовия натиск. Британската лира спечели достатъчно време, за да събере сили и да се върне над 1,5900 и дори да прескочи психологическата бариера при 1,6000. Ръстът на кабела набра подкрепа и вероятността да продължи е голяма.

И тук основният сценарий остава възходящият. Резкият скок на британската лира от края на миналата седмица обаче създава предпоставки за корекция. Критични за лирата ще са нивата около 1,6040 и 50 –процентовата Фибоначи корекция при 1,6070.

AUD/USD

Отваряне – 1,0437; Връх – 1,0467; Дъно – 1,0437; Затваряне – 1,0463

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още