IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изкачи 7-месечен връх спрямо йената

По отношение на щатския долар обаче общата европейска валута се стабилизира, очаквайки решение на гръцката сага днес

10:52 | 26.11.12 г.
Еврото изкачи 7-месечен връх спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник общата европейска валута изкачи 7-месечен връх спрямо японската йена и се стабилизира близо до формирания по-рано едномесечен максимум срещу американския долар, след като намери подкрепа от надеждите за размразяване на средствата по спасителната помощ към Гърция. Министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) се събират днес за трети път през последните няколко седмици, за да намери решение с международните кредитори за отпускането на поредния транш към Атина навреме, за може до средата на декември страната да се разплати по задълженията си.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в края на миналата седмица, че очаква този път да бъде постигнато споразумение, а думите ѝ бяха подкрепени и от други политически лидери от еврозоната. Това дава основание на пазарните участници да смятат, че гръцката дългова сага ще бъде разрешена по-късно днес и затова предпочитат да не намаляват експозициите си в европейската валута.

Тази сутрин еврото поскъпна до 107,12 спрямо японската йена, като двойката се търгуваше за последно в тези стойности в края на месец април. Общата европейска валута записа още в петък нов връх спрямо щатския долар при 1,2990, но днес се отдръпна от него с минималните 0,2%.

Все пак има вероятност еврото да не успее да задържи инициативата дори и ако финансовите министри на страните от еврозоната успеят да постигнат споразумение тази вечер. Голяма част от пазарните участници вече са отиграли новината, разчитайки на това, че Гърция няма да бъде оставена да фалира от европейските й партньори.

Освен това психологическата бариера при 1,30 ще задържа евровия импулс и може би ще се окаже непреодолима съпротива за общата европейска валута.

Движещите сили за валутния пазар в средносрочен план остават предсрочните парламентарни избори в Япония и „фискалната пропаст“ пред щатската икономика.

Йената все още е под натиск заради очакванията, че новото японско правителство ще втвърди тона към централната банка на страната и ще поиска безпрецедентни монетарни стимули, включително и обезценяване на местната валута. Междувременно политическите лидери в САЩ трябва да постигнат компромис до края на годината за избягване на автоматичното вдигане на данъците и намаляване на бюджетните разходи, които могат да засилят американската икономика към рецесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2881; Връх – 1,2990; Дъно – 1,2867; Затваряне – 1,2969

Обикновената 89-дневна средна, която наблюдаваме от началото на миналата седмица потвърди очакванията и запази валидността на евровия тренд. Общата европейска валута набра отново скорост и се отдалечи от критичните нива около 1,27.

Възходящият сценарий остава основен при двойката EUR/USD, а вероятността от корекции ще бъде по-висока около 1,3000 и 1,3026.

GBP/USD

Отваряне – 1,5935; Връх – 1,6050; Дъно – 1,5926; Затваряне – 1,6021

Възходящата тренд линия, върху която акцентирахме през последните дни, успя да удържи доларовия натиск. Британската лира спечели достатъчно време, за да събере сили и да се върне над 1,5900 и дори да прескочи психологическата бариера при 1,6000. Ръстът на кабела набра подкрепа и вероятността да продължи е голяма.

И тук основният сценарий остава възходящият. Резкият скок на британската лира от края на миналата седмица обаче създава предпоставки за корекция. Критични за лирата ще са нивата около 1,6040 и 50 –процентовата Фибоначи корекция при 1,6070.

AUD/USD

Отваряне – 1,0389; Връх – 1,0470; Дъно – 1,0375; Затваряне – 1,0458

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още