IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е на 6-месечен връх спрямо йената

Очакванията опозицията в Япония да спечели насрочените за средата на декември парламентарни избори натежават върху местната валута

12:12 | 22.11.12 г.
Еврото е на 6-месечен връх спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Общата европейска валута изкачи 6-месечен връх спрямо японската йена по време на днешната азиатска търговска сесия. Еврото намери подкрепата на пазарните участници заради новите надежди около сделката с гръцкият дълг, а йената продължи да губи позиции на фона на прогнозите за по-агресивни монетарни стимули в Япония.

Инвеститорите първоначално избягаха от еврото и още вчера започнаха да ограничават дългите си еврови експозиции, след като международните кредитори не успяха да постигнат съгласие за размразяване на парите по спасителната помощ към Атина. Днес обаче умереният оптимизъм започна да се възстановява заради уверенията на германския канцлер Ангела Меркел за постигане на съгласие по въпроса с гръцката дългова сага още този понеделник, когато ще се проведе следващото извънредно заседание.

Късно снощи еврото намери дъно на краткосрочните си спадове и опита да възстанови натрупаните по-рано загуби. Тази сутрин единната валута потвърди възходящата посока и достигна връх спрямо йената при 106,25. Двойката EUR/USD възстанови един цент от стойността си и достигна днес текущ максимум при 1,2866.

Всъщност йената продължава да бъде най-слабата валута за поредна седмица. Спрямо кошница от няколко основни валути, сред които американския и австралийския долар, йената вече достигна априлските си стойности.

Само за последните 7 търговски сесии щатският долар поскъпва с 3,9%, след като стана ясно, че опозиционната партия в Япония има по-голям шанс да спечели изборите следващия месец. Лидерът на либерално демократическата партия Шинзо Абе, който води в социологическите проучвания, поиска неограничени стимули от местната централна банка, като средство за противодействане на колебливия икономически растеж и покриване на целевата инфлация за тази година, която трябва да е в границите между 2% и 3%.

Сред допълнителните монетарни стимули, предложени от Абе, е намаляването на основния лихвен процент, който в момента е на ниво от 0,1%, до безпрецедентните поднулеви стойности. По всяка вероятност японската йена ще остане под напрежение до 16 декември, когато ще се проведат предсрочните избори в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2816; Връх – 1,2832; Дъно – 1,2735; Затваряне – 1,2828

За пореден ден двойката се опитва да се отдалечи от 89-дневната средна, която спря свободното падане на единната валута в началото на миналата седмица. В нивата около нея (1,2711) са концентрирани подкрепите, които работят в подкрепа на възходящия тренд.

Въпреки че еврото пропусна възможността за рязко оттласкване от двумесечните дъна, то остава в добра позиция за набиране на нов възходящ импулс.

GBP/USD

Отваряне – 1,5948; Връх – 1,5972; Дъно – 1,5948; Затваряне – 1,5948

Възходящата тренд линия, върху която акцентирахме през последните дни, успя да удържи доларовия натиск. Британската лира спечели достатъчно време, за да събере сили, да се върне над 1,5900 и да доближи психологическата бариера при 1,6000.

Ръстът на кабела набира все по-широка подкрепа и вероятността да продължи е голяма.

AUD/USD

Отваряне – 1,0387; Връх – 1,0393; Дъно – 1,0337; Затваряне – 1,0367

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още