IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото губи позиции заради понижения френски рейтинг

Йената се оттласна от формираното вчера 7-месечно дъно спрямо щатския долар, след като японската централна банка не обяви нови мерки на монетарно разхлабване

10:57 | 20.11.12 г.
Еврото губи позиции заради понижения френски рейтинг

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Общата европейска валута загуби инициативата спрямо щатския долар и останалите водещи валути във вторник, след като международната рейтингова агенция Moody's понижи първокласния кредитен рейтинг на Франция и по този начин отново насочи вниманието към дългови проблеми в Европа. Решението припомни, че втората по големина икономика в еврозоната не е имунизирана от стреса, който не спира да разклаща застрашително икономическата стабилност в региона.

Двойката EUR/USD се върна в стойностите под 1,28 където формира дъно при 1,2763 по време на азиатската търговска сесия. Еврото отстъпи и срещу изключително слабата през последните сесии японска йена до 103,66 от 104,30 тази сутрин.

Поевтиняването на еврото идва преди днешната среща на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоанта (т. нар. Еврогрупа), която е определяна като централно събитие, носител на голяма доза риск за пазара. Очаква се финансовите министри на еврозоната да обсъждат заедно с другите важни теми и предложението за увеличаване на периода, в който Гърция ще трябва да покрие целите по редуцирането на дълга.

Ако решението се забави, пазарните участници вероятно ще се отдръпнат още повече от единната европейска валута, насочвайки свободните си средства към валутите убежища и конкретно щатския долар.

Междувременно японската йена ограничи свободното падане и се отдръпна от формираното вчера 7-месечно дъно спрямо долара, след като централната банка на страната остави основния лихвен процент непроменен и не обяви нови монетарни стимули въпреки политическия натиск, който се оформи през последната седмица.

Йената събра напрежение и изтри голяма част от стойността си спрямо основните си конкуренти валути заради очакванията, че на предсрочните избори през декември опозиционната либерално демократическа партия ще спечели и ще работи по-агресивно за нови мерки срещу забавянето на икономиката, които включват обезценяване на йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2812; Връх – 1,2817; Дъно – 1,2763; Затваряне – 1,2802

Двойката е близо до 89-дневната средна, която спря свободното падане на единната валута в началото на миналата седмица. В нивата около нея (1,2686) са концентрирани подкрепите, които работят все още в подкрепа на възходящия тренд.

Въпреки че еврото пропусна възможността за рязко оттласкване от двумесечните дъна, то остава в добра позиция за набиране на нов възходящ импулс.

GBP/USD

Отваряне – 1,5907; Връх – 1,5921; Дъно – 1,5890; Затваряне – 1,5912

Възходящата тренд линия, върху която акцентирахме през последните дни, успя да удържи доларовия натиск от края на миналата седмица. Британската лира спечели достатъчно време, за да събере сили и да се върне над 1,5900 в търсене на по-дълбока корекция.

Ръстът на кабела е подкрепен от нивата при 1,5826 (дъното от четвъртък) и в същото време намира съпротива в стойностите около 1,5940 и 1,6010 - 38,20% Фибоначи корекция на низходящото движение от 21 септември до 15 ноември.

USD/CHF

Отваряне – 0,9450; Връх – 0,9459; Дъно – 0,9393; Затваряне – 0,9397

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още