IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената записа 7-месечно дъно и продължава да потъва

Еврото намери дъно на спадовете си спрямо щатския долар

14:06 | 19.11.12 г.
Йената записа 7-месечно дъно и продължава да потъва

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена, която беше най-губещата валута през изминалата седмица, продължава да отстъпва, като в понеделник сутринта формира 7-месечно дъно спрямо американския долар. Пазарните участници не намират причина за връщане към японската валута заради прекалено високият риск от по-агресивни мерки на Японската централна банка срещу скъпата йена и в подкрепа на местния износ.

Днес по време на азиатска търговска сесия йената се върна в нивата, на които се търгуваше през месец април. Доларът разшири за пореден ден предимството си и записа нов, по-висок максимум при 81,59. Заедно със спадовете от миналата седмица йената записа най-лошото си седмично представяне за последните 9 месеца.

Отдръпването от йената започна още в средата на миналата седмица, когато стана ясно, че на 16 декември ще се проведат предсрочни избори в Япония. Междувременно лидерът на либерално демократическата партия, която има най-голяма шанс за спечелване на вота според предварителните прогнози, поиска неограничено печатане на йени от страна на централната банка и редуциране на основния лихвен процент до нулата и дори до под нулево ниво, като мярка срещу колебливия растеж в страната.

Лошата серия за японската йена може да бъде ограничена в следващите дни, ако на утрешното си заседание Японската централна банка се въздържи от анонсирането на допълнителни монетарни стимули. Подобна развръзка би донесла известно успокоени на пазара, но натискът върху йената вероятно ще се запази през следващите месеци.

Председателят на централната банка Масааки Ширакава се обяви твърдо срещу политиката на по-агресивни монетарни стимули, която включва редуциране на основния лихвен процент, но неговият мандат изтича през април, а новото правителство може да гласува нов председател.

Еврото намери дъно на спадовете си спрямо долара, които го върнаха на двумесечно дъно в началото на миналата седмица. Краткосрочната съдба на единната европейска валута е обвързана със спрените плащания по финансовата помощ към Гърция. Международният валутен фонд и финансовите министри на еврозоната все още не могат да намерят общ език за размразяване на средствата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2780; Връх – 1,2783; Дъно – 1,2689; Затваряне – 1,2740

Двойката е близо до 89-дневната средна, която спря свободното падане на общата европейска валута в началото на миналата седмица. В нивата около нея (1,2686) са концентрирани подкрепите, които работят все още в подкрепа на възходящия тренд.

Въпреки че еврото пропусна възможността за рязко оттласкване от двумесечните дъна, то остава в добра позиция за набиране на нов възходящ импулс.

GBP/USD

Отваряне – 1,5866; Връх – 1,5900; Дъно – 1,5835; Затваряне – 1,5879

Възходящата тренд линия, върху която акцентирахме през последните дни, успя да удържи доларовия натиск от края на миналата седмица. Британската лира спечели достатъчно време, за да събере сили и да се върне над 1,5900 в търсене на по-дълбока корекция.

Ръстът на кабела е подкрепен от нивата при 1,5826 (дъното от четвъртък) и в същото време намира съпротива в стойностите около 1,5940 и 1,6010 - 38,20% Фибоначи корекция на низходящото движение от 21 септември до 15 ноември.

USD/CHF

Отваряне – 0,9420; Връх – 0,9490; Дъно – 0,9416; Затваряне – 0,9452

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още