IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическите вълнения в Япония изпратиха йената на 6-месечно дъно

Еврото губи доверие заради продължаващата несигурност около Гърция и блокираните траншове от спасителната финансова помощ за страната

11:42 | 15.11.12 г.
Политическите вълнения в Япония изпратиха йената на 6-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена премина в тотален защитен режим през последните часове и загуби напълно подкрепата на пазара, след като стана ясно, че след месец в страната ще се проведат парламентарни избори. С по-големи шансове за успех е опозиционната партия, която се очаква да приеме мерки в подкрепа на експортно ориентираната икономика на страната и едновременно с това да работи срещу скъпата йена, която забавя икономическия ръст.

Доларът продължава да се възползва гъвкаво от политическото безпокойство в Япония и тази сутрин изпрати йената на половингодишно дъно. По време на азиатската търговска сесия днес двойката USD/JPY се търгуваше в стойностите под 81,00, където формира текущата най-висока цена – 80,94. Най-търгуваният кръстосан курс на йената бе за последно в тези нива в края на месец април.

Японският министър-председател съобщи вчера, че в петък ще разпусне долната камара на местния парламент, ако получи обещания за изборна реформа. Според избирателния кодекс в страната изборите трябва да се проведат до 40 дни след разпускането на парламента, но най-вероятно това ще стане още на 16 декември.

С най-голям шанс за спечелване на вота според предварителните социологически проучвания е опозиционната Либерално демократическата партия, която ще е по-агресивна в отношенията си с централната банка на страната. Лидерът на партията Шинзо Абе припомни днес призива си към Японската централна банка за преследване на целева инфлация от 3% и намаляване на основния лихвен процент до нула или дори до под нулеви стойности.

В същото време продължават дискусиите около бюджета на САЩ за следващата година, които се следят от близо от пазара. Новоизбраният президент Барак Обама ще обсъди с лидерите на Конгреса вариантите за избягване на така наречената фискална пропаст чрез вдигане на някои данъци и редуциране на разходите, за да се заобиколи евентуална рецесия в най-силната световна икономика.

Членове на Федералния резерв са заявили, че централната банка на САЩ може да предприеме действия за допълнително увеличаване на покупките на облигации, което ще означава и допълнително печатане на долари, стана ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Комисията за свободния пазар, проведено на 23-24 октомври. Тогава бе гласувано запазването на текущия таван от 40 млрд. долара месечно за покупки на активи и стимулиране на икономиката и трудовия пазар.

Ако таванът се вдигне обаче, доларът ще попадне под натиск и вероятно ще отстъпи на еврото, което в момента губи доверие заради продължаващата несигурност около Гърция и спрените траншове към страната по гласуваната спасителна помощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2703; Връх – 1,2777; Дъно – 1,2699; Затваряне – 1,2734

Спадовете от началото на седмицата доближиха двойката до 89-дневната средна, която работи като подкрепа на евровия тренд от началото на септември.

Тази подкрепа се комбинира със сигналите за подценен пазар от импулсните индикатори, което дава основание да предположим, че двойката може би е намерила дъно, а скоро възходящият тренд ще бъде възстановен.

GBP/USD

Отваряне – 1,5870; Връх – 1,5900; Дъно – 1,5837; Затваряне – 1,5839

Натискът на щатския долар от последните сесии доближи цената на кабела до стратегическата подкрепа на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юни.

Тази тренд линия все още работи в подкрепа на британската лира и усилва вероятността за връщане на възходящата посока.

USD/CAD

Отваряне – 0,9990; Връх – 1,0008; Дъно – 0,9983; Затваряне – 0,9996

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още