IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна двумесечно дъно спрямо щатския долар

Разногласията между еврозоната и МВФ по дългосрочния план за намаляване на гръцкия дълг натежаха върху общата европейска валута

12:01 | 13.11.12 г.
Еврото достигна двумесечно дъно спрямо щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото формира двумесечно дъно спрямо щатския долар във вторник, след като еврозоната и Международният валутен фонд не постигнаха договореност по дългосрочния план за намаляване на гръцкия дълг, а плащанията по неотложната помощ към Атина не получиха одобрение. Пазарът очакваше положителна развръзка, тъй като преди дни гръцкият парламент гласува с мнозинство рестриктивния бюджет за следващата година.

Разминаването спрямо предварителните прогнози изтегли пазарните участници от единната валута. Двойката EUR/USD се върна под 1,2700, където се търгуваше за последно в началото на септември.

Еврото е все по-далече от октомврийския връх при 1,3140, от който започна да се отдалечава заради липсата на доверие в схемата на Европейската централна банка за противодействие на дълговата криза в региона чрез изкупуване на държавни ценни книжа от поискалите финансова помощ страни.

На вчерашната си среща финансовите министри на страните от еврозоната се съгласиха да удължат с още две години срока, в който Атина ще трябва да постигне зададената бюджетна цел. В същото време обаче МВФ и еврозоната не се споразумяха кой да покрие разходите от близо 33 млрд. евро.

Все пак еврозоната едва ли би отхвърлила толкова лесно подкрепата си към Гърция, а сценарият за изваждане на най-задлъжнялата страна-членка от валутния съюз е малко вероятен. Предпазливостта на пазарните участници в момента е по-скоро резултат от недостатъчно ясната обща картина след вчерашната среща и неоправданите очаквания за бързо решение на въпроса със замразените плащания към Атина.

След блокирането на траншовете по финансовата помощ Гърция планира да продаде този петък средносрочни държавни облигации в опит да се финансира от пазара с 5 млрд. евро. Не е ясно обаче дали аукционът на държавни ценни книжа ще бъде успешен в набирането на средствата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2704; Връх – 1,2738; Дъно – 1,2696; Затваряне – 1,2708

Спадовете от началото на седмицата доближиха двойката до 89-дневната средна, която работи като подкрепа на евровия тренд от началото на септември.

Тази подкрепа се комбинира със сигналите за подценен пазар от импулсните индикатори, което дава основание да предположим, двойката ще намери дъно съвсем скоро, а възходящият тренд ще бъде възстановен.

GBP/USD

Отваряне – 1,5891; Връх – 1,5914; Дъно – 1,5863; Затваряне – 1,5876

Натискът на щатския долар от последните сесии доближи цената на кабела до стратегическата подкрепа на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юни.

Тази тренд линия все още работи в подкрепа на британската лира и усилва вероятността за връщане на възходящата посока.

USD/CAD

Отваряне – 0,9990; Връх – 1,0008; Дъно – 0,9983; Затваряне – 0,9996

Възходящата тренд линия успя да издържи на натиска на канадския долар в средата на миналата седмица и това даде импулс за ръст на цената в следващите сесии.

Трендът в полза на щатския долар е усилен от двете ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още