IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ще търси подкрепа от срещата на финансовите министри

Одобрението на бюджета на Гърция за 2013 г. също работи в полза на общата европейска валута

11:33 | 12.11.12 г.
Еврото ще търси подкрепа от срещата на финансовите министри

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна търговската сесия в понеделник с известен позитивизъм преди днешната среща на финансовите министри на еврозоната. Единната валута се задържа над двумесечното дъно, което записа в края на миналата седмица спрямо американския долар.

В подкрепа на еврото работи и одобрението на спорния бюджет на Гърция за 2013 г., който стана причина за масови протести в страната заради заложените строги икономии и непопулярни реформи.

Двойката EUR/USD се търгува тази сутрин около 1,2700. През цялата изминала седмица еврото губеше позиции срещу щатската валута, като до петък успя да се върне на нивата, в които се търгуваше за последно преди два месеца (1,2690).

Малко по-късно днес финансовите министри на страните от еврозоната ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят дали да размразят средствата по спасителния заем за Гърция. Парите към най-задлъжнялата евро членка бяха блокирани заради липсата на политическа воля от управляващата гръцка коалиция за намаляване на разходите и приемането на антикризисни механизми.

В неделя управляващата трипартийна коалиция в страната гласува под натиска на международните кредитори и въпреки масовите протести в столицата Атина бюджета за следващата година, при това с комфортно мнозинство. Сред заложените мерки, които ще увеличат приходната му част, са увеличаване на възрастта за пенсиониране, улесняване на процеса за съкращаване на държавни служители, вдигане на данъците.

Според гръцкия министър на финансите целта е постигане на бюджетен излишък от 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната. Въпреки това общата прогноза е за допълнително забавяне на растежа и държавен дълг, който ще достигне до 189% от БВП догодина и 192% от БВП през 2014 г.

В този смисъл приетите от гръцкия парламент действия за намаляване на дълга са стъпки в правилната посока, но не и дългосрочно решение. Дори ако днес, след заседанието на финансовите министри, страната получи транша от 31,5 млрд. евро, тя ще избегне неплатежоспособност, но на практика ще се нуждае след време от ново отписване на дълг, който вече ще бъде поет от нейните публични кредитори.

Германия е най-големият противник на този сценарий и финансовият министър Волфганг Шойбле продължава да упражнява натиск за още по-мащабни реформи и драконовски мерки срещу бюджетния дефицит в Гърция. Ако Германия не смекчи тона, Атина може и да не получи днес очакваната помощ.

Това е причината, поради която тази сутрин пазарните участници не се доверяват твърде много на еврото. Единната валута ще събере импулс за възстановяване на последните спадове едва след като в Брюксел се достигне до положителна развръзка по гръцкия въпрос.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2745; Връх – 1,2789; Дъно – 1,2689; Затваряне – 1,2708

Спадовете от миналата седмица доближиха двойката до 89-дневната средна, която работи като подкрепа на евровия тренд от началото на септември.

Тази подкрепа се комбинира със сигналите за подценен пазар от импулсните индикатори, което дава основание да предположим, двойката ще намери дъно съвсем скоро, а възходящият тренд ще бъде възстановен.

GBP/USD

Отваряне – 1,5982; Връх – 1,6018; Дъно – 1,5886; Затваряне – 1,5893

Натискът на щатския долар от последните сесии доближи цената на кабела до стратегическата подкрепа на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юни.

Тази тренд линия все още работи в подкрепа на британската лира и усилва вероятността за връщане на възходящата посока.

USD/CAD

Отваряне – 1,0001; Връх – 1,0032; Дъно – 0,9981; Затваряне – 1,0014

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:49 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още