IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената набра още скорост въпреки стимулите на японската централна банка

Очакванията бяха за изключително разширяване на програмата на финансовата институция за изкупуване на активи, но то се оказа доста по-умерено

11:45 | 30.10.12 г.
Йената набра още скорост въпреки стимулите на японската централна  банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена обърна лошата поредица, в която влезе в основните си кръстосани курсове през последните няколко седмици. Още в петък тя взе солидно предимство спрямо американския долар, а в началото на тази седмица и след днешното заседание на японската централна банка корекцията на японската валута се задълбочи.

Основният фактор, който повлия за обръщането на тренда, бе неоправданото очакване, че банката ще разшири рекордно програмата си за изкупуване на активи, с която облекчава ударите на кризата върху буксуващата местна икономика. Нови монетарни стимули от страна на централната банка в действителност бяха гласувани тази сутрин, но вместо спекулациите за ударно вдигане на финансовия обхват на програмата до изключителните 90 трлн. йени, разширението бе с далеч по-умерените 11 трлн. йени (138,5 млрд. долара).

Всъщност тази стъпка не е никак малка, но тъй като през последните дни пазарът отразяваше именно екстремния сценарий в цената на йената, сега виждаме плавно нормализиране и връщане на цената в обичайните й стойности.

По-ниският таван на програмата на централната банка за изкупуване на краткосрочни и средносрочни държавни ценни книжа е добра новина за японската валута. Това означава, че предлагането на йени няма да бъде рекордно и пазарът няма да бъде наводнен с евтина валута, както се предполагаше. Затова пазарните участници вече затвориха голяма част от експозициите си в американски долари и евро и отново гласуваха доверие на йената.

Двойката USD/JPY се върна при 79,27 тази сутрин, а само преди дни се търгуваше в нивата над психологическото 80,00, където доларът записа четиримесечен връх - 80,37. Освен в най-търгувания си кръстосан курс йената възстанови тази сутрин и голяма част от изгубеното спрямо еврото и британската лира.

Извън контекста на екстремните предварителни прогнози, стимулите на Японската централна банка са навременен ход, който идва в момент на притеснения, че японската икономика е все по-близо до рецесия. Тази негативна прогноза бе потвърдена и тази сутрин, след като индустриалното производство в страната регистрира свиване от 4,1% на месечна база - най-големият спад след разрушителното цунами и последвалата ядрена катастрофа от март 2011 г.

Ако негативната тенденция за японската икономика се запази в дългосрочен план, йената ще попадне под сериозна заплаха от нови дълбоки спадове и дори изкуствено обезценяване. Сред доказаните в миналото мерки на централната банка за подпомагане на експортно ориентираната икономика е директна намеса на валутните пазари и намаляване на цената на йената, а от там и цената на изнасяните от страната стоки и услуги.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2944; Връх – 1,2966; Дъно – 1,2884; Затваряне – 1,2902

Още миналата седмица еврото и долара влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи 200-дневната средна, която вече на два пъти успява да спре щатския долар. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете нива формират триъгълник, от който двойката ще излезе скоро. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

EUR/JPY

Отваряне – 103,06; Връх – 103,27; Дъно – 102,51; Затваряне – 102,95

Опитът на йената за корекция спрямо еврото намери връхна точка в нивата на тренд линията, построена по дъната от средната на юли.

Тренд линията дава предимство на еврото от техническа гледна перспектива и затова йената вероятно ще загуби импулс през следващите сесии. Ако подкрепата на тренд линията издържи, еврото ще е в състояние да атакува отново нивата около 105,00.

GBP/USD

Отваряне – 1,6087; Връх – 1,6116; Дъно – 1,6005; Затваряне – 1,6028

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още