IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената опитва дълбока корекция часове преди заседанието на централната банка

Доларът губи доверие заради подновените съмнения около стабилността на американската икономика

11:13 | 29.10.12 г.
Йената опитва дълбока корекция часове преди заседанието на централната банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена стабилизира позициите си в понеделник и се отдалечи на по-безопасно разстояние от дъната, които формира през изминалата седмица спрямо американския долар, когато попадна под масиран натиск заради очакванията, че японската централна банка ще увеличи драстично предлагането на националната си валута, като разшири програмата си от финансови стимули. Заседанието, на което трябва да стане ясна бъдещата монетарна политика на банката е утре, но пазарните участници изглежда, че изместват фокуса към американските икономически фактори, поради което оттеглят подкрепата си към щатския долар.

В края на миналата седмица доларът проби психологическата бариера при 80,00 спрямо йената. За последно двойката се търгуваше в тези граници преди четири месеца, в средата на месец юни.

В петък обаче йената възстанови голяма част от загубеното и продължи да печели позиции по време на днешната търговска сесия. Отговорът на японската валута върна двойката в стойностите около 79,50.

Днес търговията вероятно ще остане по-слаба от обичайното заради урагана Санди, който се очаква да удари източния бряг на САЩ в понеделник вечерта. Фондовите пазари зад Океана няма да работят днес и вероятно ще останат затворени и през утрешния ден, след като регулатори, борси и брокери изразиха безпокойство за тяхната сигурност.

Събитието, което може да спре корекцията на японската йена, е утрешното заседание на централната банка на Япония, от която ще стане ясно дали програмата за изкупуване на ценни книжа ще получи по-голяма мощ и обхват на действие. В момента банката разполага с 10 трлн. йени (над 125 млрд. долара) по тази програма, като според непотвърдена информация се обмисля възможността за разширяване на средствата до рекордните 90 трлн. йени.

Целта е Токио да покрие заложената цел от 1% инфлация на годишна база и да противодейства на колебливия растеж на местната икономика, но при всички случаи подобен ход ще удари силно върху цената на йената заради ударното наводняване на пазара с валута.

Съмненията около стабилността на американската икономика продължават и това е причината доларът да губи доверие днес. Данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие, публикувани в петък, показаха ръст на икономиката от 2% на годишна база. Резултатът бе малко над прогнозираното, но все още остава доста под искания от икономистите праг, необходим за траен ръст на заетостта.

В края на тази седмица ще бъдат публикувани стойностите за безработицата в САЩ за октомври. Данните ще са изключително важен индикатор за състоянието на американската икономика и в същото време могат да разместят чувствително позициите в оспорваната надпревара за президентския мандат.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2933; Връх – 1,2955; Дъно – 1,2882; Затваряне – 1,2939

Още през миналата седмица еврото и доларът влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли и 200-дневната средна. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете тренд линии формират триъгълник, от който двойката съвсем скоро ще излезе. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

USD/CAD

Отваряне – 0,9947; Връх – 0,9992; Дъно – 0,9941; Затваряне – 0,9966

Американският долар поскъпна в края на миналата седмица по посока на равновесната точка при 1,0000. В момента обаче импулсът му е ограничен от 89-дневната средна, която допълва съпротивата си с низходящата тренд линия по върховете от края на месец май.

Канадският долар е в добра позиция да потърси корекция на последните спадове. Предпоставка за това имаме и от импулсните индикатори и затова вероятността двойката да се отдалечи от нивата при 1,0000, без да успее да ги пробие, е висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,6117; Връх – 1,6140; Дъно – 1,6080; Затваряне – 1,6102

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още