IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът достигна 4-месечен връх спрямо йената

Курсът надхвърли психологическата граница от 80,00 йени за долар, като само за последния месец японската валута е загубила 2,7% от стойността си

11:32 | 25.10.12 г. 2
Доларът достигна 4-месечен връх спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена остава под силен фундаментален натиск и продължава да трупа тежки загуби в основните си кръстосани курсове. С наближаването на срещата на Японската централна банка в края на месеца се увеличават и спекулациите по посока на готвените от банката стимули за съживяване на колебливия расте на местната икономика.

Американският долар се възползва гъвкаво от слабостта на йената и тази сутрин разшири преднината си, пробивайки над психологическата граница от 80,00. За последно двойката USD/JPY се търгуваше в тези нива преди четири месеца, в средата на месец юни.

На 30 октомври централната банка на Япония ще проведе редовното си събрание и ще разгледа текущата си монетарна политика, но този път интересът към събитието е доста по-висок. Японски медии коментираха вчера, че банката най-вероятно ще разшири програмата си за изкупуване на облигации, с която гарантира пазарна ликвидност и облекчава ударите на кризата.

Според слуховете таванът на досегашния кредитен компонент на програмата ще бъде вдигнат от 10 трлн. йени (около 125 млрд. долара) до внушаващите 90 трлн. йени. Ако това се потвърди идния вторник, йената ще стане обект на още по-масови разпродажби заради ударното предлагане и наводняването на пазара с японски пари.

Върху централната банка този път има и политически натиск за увеличаване стимулите. Японският министър на икономиката Сейджи Меахара призова за повече действия и съобщи, че вероятно ще присъства на срещата на 30 октомври.

Икономическият министър бе гост на последната среща на централната банка на 19 септември, което бе прецедент за последните 9 години. Точно тогава банката гласува увеличение на стимулите с 10 трлн. йени. Затова ангажиментът за ново посещение се приема от пазара като заявка за допълнително вдигане на тавана.

За последния месец японската йена изтри 2,7% от стойността си, което е най-лошото представяне спрямо 10-те национални валути на развитите страни. За същия период еврото поскъпна с 1,2%, а доларът добави 0,5%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2985; Връх – 1,2995; Дъно – 1,2919; Затваряне – 1,2972

Еврото и доларът влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли и 200-дневната средна. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете тренд линии формират триъгълник, от който двойката съвсем скоро ще излезе. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

USD/CAD

Отваряне – 0,9922; Връх – 0,9957; Дъно – 0,9887; Затваряне – 0,9938

Американският долар поскъпна в края на миналата седмица по посока на равновесната точка при 1,0000. В момента обаче импулсът му е ограничен от 89-дневната средна, която допълва съпротивата си с низходящата тренд линия по върховете от края на месец май.

Канадският долар е в добра позиция да потърси корекция на последните спадове. Предпоставка за това имаме и от импулсните индикатори и затова вероятността двойката да се отдалечи от нивата при 1,0000, без да успее да ги пробие, е висока.

USD/JPY

Отваряне – 79,84; Връх – 79,91; Дъно – 79,68; Затваряне – 79,79

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Ако изригне Йелоустоун, може да настъпи нов ледников период и цивилизацията да загине, той за долара се загрижил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Какво знаят "големите" от ФЕД? Йелоустоуун всеки момент ще изригне. Може да не е днес, може да е след 10-20 години, но това е неминуемо. Тогава долара няма да има стойност. Затова чрез печатане на долари, коиито дори сега нямат и цент покритие, източват света и го изкупуват "без пари". Един много хитър и пресметлив ход. Партия шах, в която те знаят толкова много ходове напред и си осигуряват "ресурсите", които всъщност са едни изрисувани хартийки, без да влагат стойност в тях. Не напразно банковите системи са "порока" на обществото ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още