IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото губи позиции преди данните за производствената активност

Проблемите на Испания също отслабват общата европейска валута, която спадна под психологическата граница от 1,30 щатски долара за евро

11:50 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврото губи позиции преди данните за производствената активност

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута остава слаба в основните си кръстосани курсове в сряда преди днешните данни за производствената активност в еврозоната, които могат да затвърдят впечатлението, че европейската дългова криза продължава да набира скорост и спъва икономическия растеж в региона.

Тази сутрин еврото се търгува близо до едноседмично дъно спрямо американския долар (1,2951), под психологическата граница от 1,3000. Единната валута отстъпва и срещу японската йена, допълвайки вчерашния спад от 0,7% с нови загуби по посока на нивата около 103,50.

Икономическият календар от днес ще предложи данните за активността в производствения сектор, като предварителните очаквания са за свиване за девети пореден месец. Индексът на производствената активност се базира върху проучване сред мениджърите в производствения сектор на еврозоната и се използва за ранна оценка на новите поръчки, доставките, запасите, заетостта и икономиката като цяло.

Прогнозите са за стойности на индекса около 46,5 пункта за месец октомври, което е под границата от 50 пункта, разделяща свиването на активността от разширяването ѝ. Ако очакванията се потвърдят, еврото ще получи пореден тежък удар заради увеличаващите се рисковете от забавяне в еврозоната.

Вчерашното изказване на испанския премиер Мариано Рахой също бе по посока на опасността от рецесия в Европа. Според Рахой Испания може би няма да успее да покрие заложените от ЕС прагове на бюджетния дефицит, тъй като забавянето на местната икономиката вероятно ще подкопае ефекта от последното вдигане на данъците в страната.

Испанският министър-председател избегна най-актуалната тема - финансовата помощ, от която четвъртата по големина икономика в еврозоната се нуждае, и така увеличи несигурността сред пазарните участници. Освен бягство от еврото, липсата на яснота по темата стана причина за скок на доходността по 10-годишните испански облигации. Вчерашното повишение бе в размер на 13 базисни пункта до 5,62%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3059; Връх – 1,3074; Дъно – 1,2951; Затваряне – 1,2985

Еврото и долара влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до стойността им в момента и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли, и 200-дневната средна. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г. пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете тренд линии формират триъгълник, от който двойката съвсем скоро ще излезе. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

USD/CAD

Отваряне – 0,9933; Връх – 0,9962; Дъно – 0,9915; Затваряне – 0,9920

Американският долар поскъпна в края на миналата седмица по посока на равновесната точка при 1,0000. В момента обаче импулсът му е ограничен от 89-дневната средна, която допълва съпротивата си с низходящата тренд линия по върховете от края на месец май.

Канадският долар е в добра позиция да потърси корекция на последните спадове. Предпоставка за това имаме и от импулсните индикатори и затова вероятността двойката да се отдалечи от нивата при 1,0000, без да успее да ги пробие, е висока.

USD/JPY

Отваряне – 79,35; Връх – 79,95; Дъно – 79,21; Затваряне – 79,93

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:50 | 24.10.12 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още