IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отново нагоре след неочаквания резултат от изборите в Галисия

Изборният резултат се тълкува като зелена светлина за премиера Мариано Рахой да поиска планираната спасителна финансова помощ

14:08 | 22.10.12 г. 1
Еврото отново нагоре след неочаквания резултат от изборите в Галисия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Управляващата партия на испанския министър-председател Мариано Рахой неочаквано спечели в неделя регионалните избори в автономната испанска област Галисия. Резултатът от вота стана причина за връщането на пазарните участници към еврото, тъй като по този начин Испания се доближи още повече до намерението да поиска финансова помощ.

Тази сутрин единната европейска валута пое отново нагоре, оттласквайки се от формираното в края на миналата седмица дъното при 1,3000. Днес двойката EUR/USD записа връх при 1,3065, но все още остава далече от рекордния четиримесечен максимум при 1,3171 от средата на септември.

Консервативната Народна партия на Рахой спечели убедителна победа на вчерашните избори за местен парламент в област Галисия и дори успя да разшири мнозинството се в него. Победата на управляващите е определяна като знакова за бъдещето на Испания в еврозоната, тъй като показва все пак положителната нагласа на по-голямата част от избирателите по отношение на нуждата от реформи в страната.

Правителството си навлече гнева на хората, когато в края на септември одобри дълго чаканите мерки за бюджетни икономии, орязване на разходите и вдигане на данъците. Ангажиментите за „затягане на коланите“ провокираха масови протести и сблъсъци с полицията в столицата Мадрид.

Одобрението към управляващите се бе стопило и затова никой не очакваше победа на вчерашните избори. Резултатът в Галисия обаче е своеобразен вот на доверие за правителството и водената от него непопулярна политика.

Мариано Рахой вече има зелена светлина да поиска планираната международна финансова помощ. Вероятно моментът, в който това ще се случи, вече е по-близо и това е причината за днешното връщане на пазарния интерес към еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3065; Връх – 1,3076; Дъно – 1,3011; Затваряне – 1,3022

Еврото проби границите на техническата фигура триъгълник, която наблюдаваме през последните седмици. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и затова пробива на еврото може да се тълкува като силна заявка за продължаване на дългосрочния възходящ тренд. Най-силната съпротива на този тренд ще бъде върха от средната септември при 1,3171. В подкрепа на единната валута ще работят психологическото 1,3000 и доста по-ниското 1,2830.

USD/CAD

Отваряне – 1,6148; Връх – 1,6170; Дъно – 1,6041; Затваряне – 1,6042

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:08 | 22.10.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Да поискаме и ние помощ , та да фръкне това евро както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още