IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влошеният бизнес климат в Германия удари по еврото

Курсът на общата европейска валута спрямо щатския долар се върна в нивата от преди 2 седмици

10:57 | 25.09.12 г.
Влошеният бизнес климат в Германия удари по еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува близо до дъната от края на миналата седмица след колеблив старт на търговската сесия в понеделник и вторник. Отсъствието на оптимистични новини от еврозоната е причина за спирачката на ралито при единната валута, както и моментната предпазливост на пазарните участници. Голяма част от тях покриха дългите си еврови позиции заради по-лошите данни за бизнес доверието в Германия и страховете около дълговете на Испания.

Двойката EUR/USD влезе в стойностите под 1,29 тази сутрин, връщайки се в нивата отпреди две седмици. Въпреки че най-търгуваният кръстосан курс се отдалечи на 2% от четиримесечния връх при 1,3171, достигнат на 17 септември, еврото остава в добра позиция за нови ръстове, а текущите движения имат характер на временна корекция.

За пети пореден месец индексът на бизнес доверието в Германия отчете понижение и вече се върна в нивата от началото на 2010 г. Стойностите на индекса за месец септември показват свиване до 101,4 от 102,3 за август. Показателят се определя според оценката на водещи мениджъри на фирми и тяхната степен на доверие в икономиката и бизнеса.

Цифрите са сигнал за липса на оптимизъм въпреки решението на Европейската централна банка за изкупуване на облигации от силно застрашените страни-членки на еврозоната, което стана причина за масови покупки и ръстове на пазарите през първата половина на месеца.

Испания все още остава във фокуса на събитията заради очакванията, че местното правителство трасира пътя си към международна финансова помощ. Все още няма официален сигнал за това, но Мадрид заяви готовност за реформи, което вероятно е опит за сближаване на позициите с кредиторите.

Междувременно стана ясно, че финансовите министри на еврозоната готвят план за увеличаване на ресурса в постоянния спасителен фонд за региона. Текущият размер на средствата в Европейския механизъм за стабилност е 500 млрд. евро, като те ще бъдат използвани при нужда за изкупуване на държавен дълг от затруднения страни като Италия и Испания.

Ако министрите изгладят различията си, фондът би могъл да нарасне чрез привличане на частни инвеститори в него и без да е необходимо държавите членки да правят по-големи вноски. От германското министерство на финансите обаче определят като спекулации посочените в медийни публикации числа от типа на 2 трилиона евро за евентуалния му бъдещ ефективен размер.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2976; Връх – 1,2989; Дъно – 1,2890; Затваряне – 1,2929

Възходящото рали на еврото бе ограничено още в началото на миналата седмицата в нивата около 1,3170. В тази зона е разположена низходящата тренд линия от месец май 2011 г, която следим внимателно в последните анализи. Именно тази линия дава импулс на продължаващата корекция при щатския долар.

Основният тренд остава на страната на единната валута, което означава, че вероятността за нови ръстове до по-високи максимуми е голяма.

GBP/USD

Отваряне – 1,6227; Връх – 1,6248; Дъно – 1,6181; Затваряне – 1,6218

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:58 | 25.09.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още