IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото набира пак скорост след успешния аукцион на испански облигации

Общата европейска валута вече тества психологическата граница от 1,30 долара за евро

11:36 | 21.09.12 г.
Еврото набира пак скорост след успешния аукцион на испански облигации

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В петък еврото сложи спирачка на загубите, които натрупа от началото на седмицата, и отново намери подкрепата на пазара, след като Испания успя да продаде държавни облигации срещу чувствително по-ниска лихва. Това означава, че четвъртата по големина икономика в еврозоната ще плаща по-малко за обслужване на дълга си и определено е добра новина за пазара, който е изключително чувствителен към всяка една новина, свързана с разходите на периферните страни-членки за погасяване на финансовите им задължения.

Спрямо щатския долар единната европейска валута намери дъно на последните спадове при 1,2919 вчера, но веднага след това се отправи нагоре и тази сутрин тества психологическата граница при 1,3000. Като цяло основният тренд при най-търгуваният валутен кръстосан курс остава възходящ, което означава, че еврото ще търси път към четиримесечния връх при 1,3171, който формира в края на миналата седмица.

На проведения вчера аукцион Испания успя да пласира краткосрочни 3-годишни и дългосрочни 10-годишни държавни облигации на обща стойност 4,8 млрд. евро. Това е най-голямата сума, която страната успява да набере от пазарите от месец януари насам. По-важното е, че изискуемата доходност от страна на инвеститорите се сви до 5,666%, или най-ниското ниво за годината.

Лихвите по 10-годишните облигации са барометър за доверието на пазара в стабилността на местната икономика. На 25 юли тази година доходността се изстреля до рекордния пик от 7,75%. Това бе и най-високото ниво в историята на членството на Испания в еврозоната.

От началото на септември лихвите по държавния дълг на периферните за евро блока икономики поеха рязко надолу. Причината за това бе решението на Европейската централна банка за директна намеса на пазарите чрез покупки на ценни книжа от най-задлъжнелите страни като поредна мярка за овладяване на дълговата криза в региона.

Планът на ЕЦБ все още не е въведен в действие, а Испания обмисля дали да се възползва от него. Това обаче не пречи на оптимистичната оценка на пазарните участници, която личи най-вече в кръстосаните курсове на еврото.

Междувременно натискът върху Мадрид за приемане на спасителния план продължава да се увеличава. Както е известно, до края на другата седмица правителството трябва да предостави краен срок за провеждане на структурни реформи. Според анализатори това е опит за сближаване на позициите между Испания и кредиторите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3047; Връх – 1,3058; Дъно – 1,2918; Затваряне – 1,2967

Възходящото рали на еврото бе ограничено в началото на седмицата в нивата около 1,3170. В тази зона е разположена низходящата тренд линия от месец май 2011 г, която следим внимателно през последните дни. Именно тази линия дава импулс на щатския долар за корекция на тежите загуби от началото на месеца.

Основният тренд остава на страната на единната валута, което означава, че вероятността за нови ръстове до по-високи максимуми е голяма.

USD/JPY

Отваряне – 78,37; Връх – 78,45; Дъно – 78,01; Затваряне – 78,23

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още