IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите стимули на японската централна банка обезцениха йената

Еврото продължава да поскъпва за сметка на долара

11:33 | 19.09.12 г.
Новите стимули на японската централна банка обезцениха йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда сутрин Японската централна банка приключи двудневната си среща с решение за увеличаване на монетарните стимули в опит да противодейства на колебливия растеж на местната икономика. Новината бе донякъде очаквана, но изненадата дойде от размера на пакета от стимули - вместо прогнозираните 5 трлн. йени централната банка съобщи, че ще увеличи финансовия си лост до 10 трлн.

Японската йена стана обект на масирани разпродажби и загуби позиции в основните си кръстосани курсове. Спрямо щатския долар японската валута поевтиня до едномесечно дъно (79,21).

Бягството от йената се дължи на страховете, че антикризисният механизъм на Японската централна банка ще увеличи драстично предлагането и ще обезценява стойността на японската валута в дългосрочен план. Намеренията на банката са да изкупува краткосрочни и средносрочни държавни облигации до месец декември догодина, а не до юни, както бе съобщено предварително.

Това е пореден опит на водеща централна банка за облекчаване на негативните ефекти от забавения световен растеж върху местната икономика. В началото на месеца Европейската централна банка предложи програма за изкупуване на евро облигации от най-задлъжнелите страни-членки. В края на миналата седмица Федералният резерв на САЩ гласува трети кръг от стимули за американската икономика.

По-агресивната монетарна политика на банките намали напрежението сред инвеститорите и стана повод за обръщане на пазарния тренд, а интересът вече е насочен към валутите с изразен рисков профил. Еврото, което само до преди два месеца се търгуваше близо до историческите си минимуми, продължава да трупа доверие и да разширява преднината си за сметка на американския долар и японската йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3116; Връх – 1,3120; Дъно – 1,3120; Затваряне – 1,3047

Възходящото рали на еврото бе ограничено в началото на седмицата в нивата около 1,3170. В тази зона е разположена низходящата тренд линия от месец май 2011 г. Това дава импулс на щатския долар да потърси корекция или по-скоро да ограничи тежите загуби от началото на месеца.

Основният тренд обаче вече работи на страната на единната валута, което означава, че вероятността да последват дори по-високи максимуми е голяма.

USD/JPY

Отваряне – 78,70; Връх – 78,87; Дъно – 78,47; Затваряне – 78,80

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:49 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още