IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистите за еврото стават все повече

Курсът на единната валута расте, лихвите за кризисните страни падат, а борсите празнуват. Но все пак има и песимисти

19:29 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече анализатори са на мнение, че еврото ще оцелее. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече анализатори са на мнение, че еврото ще оцелее. Снимка: Ройтерс

Еврото празнува блестящо завръщане. Тези дни то се търгуваше отново над границата от 1,30 долара. Така еврото поскъпна с около 10 цента над годишното дъно, постигнато в края на юли.

Но не само спрямо долара единната валута е във възход. Според агенция Bloomberg еврото се радва през изминалия месец на най-голям ръст сред валутите на десетте най-големи индустриални държави (Г-10). Дори и швейцарският франк, чиито минимален курс от 1,20 франка към еврото бе защитен от Швейцарската централна банка през последните месеци само с помощта единствено на голяма покупка на чуждестранни валути, вече не се радва на силно търсене като сигурно убежище.

Причина за ралито на еврото е новата програма за закупуване на обезпечени облигации на Европейската централна банка и положителната оценка за конституционността на спасителния фонд.

"Очевидно е, че много участници на пазара в момента очакват, че неограничена намеса на ЕЦБ не само ще попречи в краткосрочен план на разпадането на еврозоната, но също може да бъде дългосрочно решение", каза Лутц Карповиц, валутен анализатор в Commerzbank.

А че еврото може да нарасне допълнително, смятат все повече спекуланти, които са активни на валутния пазар. В най-голямата фючърсна борса в света в Чикаго залозите за бъдещ спад на еврото спрямо възхода му са спаднали значително през последните седмици. Въпреки това европесимистите продължават да имат предимство, дори и само с 102 000 фючърси. За сравнение в края на май е имало повече от два пъти повече такива фючърси. 

Печалбите на еврото бяха предвидени от валутните анализатори още в началото на август, междувременно обаче сега се появи и по-широк скептицизъм. Стратези в Commerzbank, Morgan Stanley и Royal Bank of Canada очакват до дванадесет месеца еврото да надмине границата от 1,15 долара.

„Предполагаемата дрога на ЕЦБ в крайна сметка да се превърне в отрова за усилията на правителствата да пестят и страните от еврозоната рано или късно ще платят монетизирането на държавния дълг с висока инфлация", казват от Commerzbank. В същото време сегашната слабост на долара била само временна.

С него обаче не са съгласни експертите от HSBC и Goldman Sachs. Те смятат, че проблемите с американския дълг стават все по-важни, а кризата с еврото отива към края си. Goldman вижда еврото в рамките на една година до 1,40 за долар.

Дрогата на президента на ЕЦБ Марио Драги обаче се отразява не само на валутните пазари, но и на пазара на облигации. Разходите за хеджиране срещу загуби от облигации на страните от Западна Европа са паднали до 15-месечно дъно. Доверието в банковия сектор в региона се завръща. От 1 юни насам банковите акции са се повишили с 33%, повече от Stoxx Europe 600 Index, който през същия период натрупва капиталови печалби от 18%.

Предшественикът на Драги Жан-Клод Трише ограничи покупките на държавни облигации на силно задлъжнелите страни от еврозоната, докато продължаващата почти три години криза се задълбочи. Драги, който през ноември застана начело на ЕЦБ, стори точно обратното.

„Той промени правилата на играта", заяви Аксел Мерк, президент и основател на Merk Investments LLC в Пало Алто, Калифорния, в интервю на 13-и септември.

„Драги свърши тежка работа". Управляваният от Мерк фонд за твърда валута отчете ръст от 3,38% миналия месец в стойността си и по този начин да представи по-добре от 92 на сто от фондовете в тази категория, показват данните на Bloomberg.

Мерк казва, че в началото на тази година първоначално е бил "много негативно" настроен към еврото заради процеса за разрешаване на кризата в Европа, който според него се движи много нефункционално. Но сега той се насочва на страната на купувачите. "Еврото ще нарасне значително от тук насетне, въпреки че то все още не е вън от опасност", казва Мерк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още