IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът остава притиснат до последните дъна

Само Испания може да дръпне спирачката на мощното възходящо движение на еврото, ако се наложи да ползва спасителна помощ за цялата си икономика

11:35 | 17.09.12 г.
Доларът остава притиснат до последните дъна

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава да се търгува при последните си рекордни минимуми в понеделник сутрин и вероятно ще остане под напрежение, след като в края на миналата седмица Федералният резерв се впусна агресивно в нов кръг от монетарни стимули. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се върна на февруарските си нива, а двойката EUR/USD вече проби над бариерата от 1,31.

На последното си заседание, което приключи в четвъртък, Фед взе решение да налее още пари в местната икономика чрез изкупуване на обезпечени с ипотека държавни облигации. За да финансира покупките си, централната банка на САЩ ще увеличи печатането на пари.

По-голямото количество долари в обращение е пряка заплаха за стабилността на щатската валута и това е причината пазарните участници да търсят другаде алтернатива за свободните средства.

Еврото продължава да разширява преднината си, печелейки от липсата на доверие в американския долар. Единната валута достигна до нов четиримесечен връх в петък (1,3168), а силният импулс на продължаващото възходящо рали прави покупките на долари опасни към този момент и в същото време не дават възможност на зелените пари за корекция.

Решението на Европейската централна банка от началото на месеца за директно изкупуване на държавни облигации от най-задлъжнелите членки на еврозоната даде начален старт на текущия евров тренд. В този смисъл страховете около целостта на еврозоната, които доскоро теглеха единната валута надолу, също не са толкова големи.

Въпреки това спирачката на евровото рали може да бъде задействана при евентуален неуспех на Испания при преговорите с кредиторите. Четвъртата по големина икономика в еврозоната вече си проправя път към финансова помощ, след като Мадрид се ангажира да предостави краен срок за провеждане на структурни реформи до края на септември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2987; Връх – 1,3168; Дъно – 1,2979; Затваряне – 1,3126

Еврото е над критичната съпротива на 200-дневната средна, която пазеше в продължение на 12 месеца валидността на дългосрочния доларов тренд. Средната бе една от последните съпротиви, които доларът можеше да използва за връщане на предимството си.

Цената на най-търгувания кръстосан курс подмина последователно 1,30 и 1,31 в рамките на една търговска сесия. Впечатлението, че двойката е в коловоза на евровия тренд, продължава да се потвърждава.

AUD/USD

Отваряне – 1,0545; Връх – 1,0624; Дъно – 1,0529; Затваряне – 1,0538

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:35 | 17.09.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още