IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарните участници остават предпазливи спрямо еврото

Затварянето на част от евровите печалби, натрупани в края на миналата седмица, дадоха минимална преднина на щатския долар

14:15 | 11.09.12 г.
Пазарните участници остават предпазливи спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Бурният оптимизъм и динамичните пазарни движения от петък така и не се прехвърлиха в новата седмица. Вместо това пазарът затихна в търсене на посока, а през последните часове инвеститорите предпочетоха да не се предоверяват на еврото, а да изчакат поредните критични новини от еврозоната.

Пасивността на пазарните участници и затварянето на част от евровите печалби, натрупани от края на миналата седмица, дадоха минимална преднина на щатския долар. Двойката EUR/USD се отдръпна от четиримесечния връх при 1,2818 и се понижи под психологическия праг от 1,2800.

Но изглежда, че нито доларът е в състояние да коригира дълбоките спадове, нито еврото може да събере подкрепа и да продължи силното рали, тъй като до края на седмицата предстои серия от срещи и събития, които могат да разтресат отново валутните пазари и да станат силен мотив за нови еднопосочни движения.

Утре стартира двудневната среща на Федералния резерв, на която се очаква да бъде повдигната завесата около бъдещата монетарна политика на щатската централна банка. Напрежението преди срещата е по-голямо, тъй като петъчните данни за състоянието на трудовия сектор в САЩ излязоха твърде разочароващи, а това даде повод за спекулации, че Фед ще анонсира удължаване на програмата за изкупуване на активи, с която да издърпа за трети път буксуващата американска икономика.

Междувременно конституционният съд в Германия трябва да се произнесе по законността на участието на Берлин в постоянния гаранционен фонд на Европа. Решението е жизненоважно за стабилността в региона, още повече че Европейската централна банка вече може да изкупува краткосрочни държавни облигации от най-задлъжнелите членки на еврозоната, ползвайки средствата от фонда.

Въпреки че вероятността за обявяване на фонда като противоконституционен е твърде малка, напрежение все пак има. Очаква се Германия да обвърже едно положително решение на съда с допълнителни условия по веки бъдещ заем, който страната отпуска на други държави-членки.

В петък финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в Кипър, за да обсъдят възможните сценарии за овладяване на икономическите рискове пред Гърция и Испания.

Испанският министър-председател пък даде сигнал, че страната му съвсем скоро може да поиска финансова инжекция, след като късно снощи заяви, че очаква справедливи условия от Европейския съюз, ако се стигне до спасителна помощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2805; Връх – 1,2812; Дъно – 1,2754; Затваряне – 1,2757

Еврото вече е в нивата на 144-дневната средна, която запазва валидността на доларовия тренд през последните 12 месеца. Средната е една от последните съпротиви, които доларът има шанс да използва, за да си върне предимството.

Ако цената на двойката се задържи над 1,2800, дългосрочният тренд ще се измести на страната на еврото.

AUD/USD

Отваряне – 1,0378; Връх – 1,0385; Дъно – 1,0332; Затваряне – 1,0333

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още