IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надеждите за нови стимули в САЩ и натискът върху долара остават

Продължаващото охлаждане на оптимизма по отношение на китайската икономика се отразява неблагоприятно на курса на австралийския долар

10:58 | 03.09.12 г.
Надеждите за нови стимули в САЩ и натискът върху долара остават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар загуби подкрепата на пазара в петък след новините от годишната среща на Федералния резерв. Американската валута продължи колебливото си представяне и в понеделник, отстъпвайки позиции на еврото.

Спекулациите, че Фед и Европейската централна банка вървят към нови монетарни стъпки в подкрепа на икономиките си, засилиха търсенето на единната европейска валута. В същото време австралийският долар продължава да губи позиции, след като оптимизмът по отношение на китайската икономика не спира да се охлажда вече четвърта седмица.

В петък на годишната среща на Фед в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, председателят на Фед Бен Бернанке успя да запази пазарния оптимизъм. Бернанке потвърди, че действително се обмисля нов кръг от парично стимулиране, но тъй като местната икономика показва признаци на възстановяване, няма да има необходимост от скоростно прилагане на антикризисната мярка.

Бернанке допълни, че основният катализатор за бъдещата монетарна политика на централната банка на САЩ остава безработицата в страната, която за съжаление продължава да бъде над 8-процентовия критичен праг (8,30% за месец юли).

Като цяло пазарът не очакваше големи новини от срещата, но се предполагаше, че Фед ще предизвика истински трус, ако избегне темата за допълнителните финансови стимули. Това не се случи и основният тренд при водещите валутни кръстосани курсове остана непроменен.

Двойката EUR/USD вече месец и половина следва стриктно възходящата посока. Еврото продължава да разширява корекцията си спрямо долара, като по време на петъчната сесия достигна нов връх, прескачайки за кратко психологическата бариера при 1,2600.

От средата на месец юли до момента най-търгуваният валутен кръстосан курс се покачи с над 4,6%. В същото време последните статистически данни от регулатора на търговията с фючърси в САЩ показват, че пазарните участници не спират да намаляват експозициите си срещу единната валута.

Все пак съществува вероятност текущият възходящ импулс да бъде заменен с нова доларова офанзива още в края на тази седмица. Идния петък министерството на труда на САЩ ще публикува августовските нива на заетостта в страната, а както вече стана ясно, Федералният резерв ще бъде особено чувствителен към всеки сигнал за влошаване в трудовия сектор . Ако данните се окажат по-добри от очакваното, това ще намали шансовете за ново парично стимулиране, а доларът ще си възвърне загубеното през последните седмици доверие.

Голямата жертва на забавянето на китайската икономика, австралийският долар, продължава да губи позиции срещу основните си конкурентни валути. Припомняме, че тревожни сигнали за свиването на китайското потребление вече месец държат австралийския пазар и местния долар под напрежение. Последните данни за забавянето на производствения сектор в Китай през месец юли потвърдиха негативната перспектива и изпратиха „австралиеца“ към ново едномесечно дъно спрямо щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2505; Връх – 1,2637; Дъно – 1,2495; Затваряне – 1,2575

Еврото събра достатъчно подкрепа и проби горната граница на техническата фигура „триъгълник“. Това разчисти пътя на единната валута към нови ръстове и създаде предпоставка за разширяване на възходящото рали.

За валидиране на възходящата посока ще работи доскорошната долна граница на триъгълника и вече нова тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли.

AUD/USD

Отваряне – 1,0288; Връх – 1,0354; Дъно – 1,0277; Затваряне – 1,0331

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още