IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасността от нова рецесия в еврозоната разклати еврото

Кръстосаният курс евро-долар се търгува в тесни граници, което показва, че пазарът все още не е намерил единодушна позиция за бъдещата посока

13:34 | 15.08.12 г.
Опасността от нова рецесия  в еврозоната разклати еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Предварителните данни  на Евростат за растежа в еврозоната разочароваха пазарните участници и свалиха доверието в единната европейска валута през вчерашния ден. Икономическият спад бе до голяма степен очакван заради все още нерешените дългови проблеми на Стария континент.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната за второто  тримесечие на годината се е свил с 0,2% спрямо първата четвърт на годината, потвърждавайки очакванията на икономистите. Спрямо същия период на миналата година БВП регистрира спад от 0,4%, през за първото тримесечие на годината еврозоната остана с нулев растеж.

Както тогава, така и сега еврозоната избегна по-тежко свиване благодарение на Германия, където ръстът компенсира изоставането при тежко задлъжнелите страни-членки. Най-силната евро икономика изненадващо се разшири с 0,3%, потвърждавайки положителната тенденция от първото тримесечие на 2012 г. Тогава Берлин отчете повишение от 0,5%.

Като цяло обаче  трендът в еврозоната остава низходящ и вероятно до края на годината анемичният растеж ще бъде заменен с рецесия, като най-негативният фактор, който ще тласка Европа в тази посока е високата безработица - вече на рекордните 11,2%. Тревожната новина е, че северните икономики, сред които и Германия, вече не успяват да компенсират слабостта на периферните южни членки, а това означава, че рецесията е почти неизбежна.

Въпреки че резултатите съвпаднаха с прогнозите, пазарните участници останаха предпазливи и предпочетоха да се отдръпнат от еврото. Единната валута отново пое надолу, въпреки  че от началото на седмицата стартира добре и натрупа известен аванс в основните си кръстосани курсове.

Еврото бе записало вчера дневен връх спрямо долара при 1,2385, но веднага след новините за БВП започна постепенно да губи позиции и в крайна сметка намери известна подкрепа в нивата около 1,2320. Като  цяло най-търгуваният валутен кръстосан курс остава да се търгува в тесни граници, което показва, че пазарът все  още не е намерил единодушна позиция  за бъдещата посока.

Доларът обаче  изглежда добра алтернатива за момента, още повече след вчерашните силни данни за продажбите на дребно в САЩ. През юли потребителите са увеличили активността си с 0,8% спрямо месец по-рано при очаквани 0,3%. Това бе първият ръст на продажбите на дребно за последните 4 месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2331; Връх – 1,2384; Дъно – 1,2316; Затваряне – 1,2320

Краткосрочната  възходяща тренд линия, построена по дъната от края на юли, и средносрочната низходящата тренд линия, построена по върховете от началото на юни, ще определят движението при най-търгувания валутен кръстосан курс до края на седмицата.

В зоните около двете тренд линии са разположени най-силните нива на съпротива и подкрепа за момента. По-вероятен на този етап остава низходящият сценарий, според който еврото няма да може да прескочи психологическия праг при 1,2400.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0516; Връх – 1,0540; Дъно – 1,0478; Затваряне – 1,0487

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още