IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към щатския долар вече не е само заради статута му на убежище

За първи път от много време доларът поскъпна заради прогнозата за щатската икономика, коментира анализатор

12:10 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поскъпването на щатския долар след вчерашните окуражаващи новини за щатската икономика може би бележи началото на тенденция, която валутните анализатори не са наблюдавали от доста време – посоката на долара да се определя от икономическите перспективи, а не само от желанието на инвеститорите да намерят инвестиционно убежище, пише CNBC.

Обявените във вторник по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ през юли охладиха очакванията за по нататъшно вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед) и вероятно ще определят посоката на пазарите до предстоящата в края на август среща на централната банка. 

След публикуването на данните доларът поскъпна спрямо основните валути. Днес в Токио щатската валута се търгуваше на рекордни за последния месец нива от 78,94 йени и остана без промяна спрямо еврото при курс от около 1,234 долара. 

„За първи път от много време доларът поскъпна заради прогнозата за щатската икономика, а не заради усилията на инвеститорите да намерят инвестиционно убежище“, казва Кати Лиен, валутен директор на BK Asset Management.

„Въпреки че все още сме на мнение, че възстановяването на потреблението и инфлацията не са достатъчни, за да променят плановете на централната банка за провеждане на нов кръг вливане на ликвидност, изказването на (президента на Фед) Бен Бернанке може да се окаже по-оптимистично и това вероятно ще е достатъчно, за да задържи долара на сегашните позиции“, коментира тя.

Доларът поскъпва от май, откогато доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо кошница други основни валути, се е повишил с 5%.

От началото на годината доларът е спечелил около 4,8% спрямо еврото и 2,5% спрямо йената. Поскъпването на щатската валута се обяснява с усилията на инвеститорите да се защитят от рисковете, произтичащи от дълговата криза в еврозоната.

Сега фокусът на пазарите е върху предстоящата на 31 август среща на Фед в Джаксън Хол, Уайоминг.

Раздвижването на потреблението наред с данните за съживяването на пазара на труда в САЩ и липсата на нови лоши новини от еврозоната са повод за оптимизъм, коментира Лиен.

„Доскоро много икономисти вярваха, че Джаксън Хол ще бъде мястото, където Бернанке ще положи основите на следващия кръг вливане на ликвидност (QE3)“, изтъква Лиен.

„Ако благоприятните макроикономически новини от САЩ обаче се затвърдят, а доходността по испанските облигации остане под 7%, Фед няма да има особено основание да прибързва с нов кръг вливане на ликвидност“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още