IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото задържа подкрепата на пазара, но се нуждае и от положителни новини

Подкрепата на Германия за политиката на ЕЦБ е ключова за посоката на движение на общата европейска валута

11:43 | 08.08.12 г.
Еврото задържа подкрепата на пазара, но се нуждае и от положителни  новини

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Въпреки че на последното си заседание Европейската централна банка не гласува допълнителни монетарни стимули в помощ на закъсалите европейски икономики, пазарът недвусмислено показва, че не е изгубил апетита си към по-рисковите активи и все още се надява на скорошни действия за понижаване на разходите на Испания и Италия за финансиране чрез облигации. От началото на седмицата еврото остава изненадващо стабилно във водещите си кръстосани курсове, като спрямо долара се задържа трайно в стойностите около 1,2400 – недалеч от едномесечния връх при 1,2442, на който се изкачи в понеделник.

В края на миналата седмица ЕЦБ обяви, че все още не е готова да предложи антикризисен механизъм, но ще търси варианти за пряка или косвена намеса на пазара на дългови ценни книжа в Европа. Целта е да се намалят лихвите по дълга, които най-задлъжнелите членки на еврозоната са принудени да плащат в момента.

Най-обсъжданата  мярка е директна намеса чрез изкупуване на държавни ценни книжа, което впрочем би струвало доста скъпо на централната банка. Затова ЕЦБ най-вероятно ще поиска достъп до събраните средства в спасителните фондове на Европа, с които да финансира програмата си.

Повече  яснота около бъдещата монетарна  политика ще има най-рано през септември, а дотогава Европейската централна банка ще трябва да си осигури подкрепата на всички правителства от еврозоната, ако иска да посегне на парите във фондовете. Подкрепата включва задължителното одобрение на правителството на германския канцлер Ангела Меркел, а Германия се противопоставя на всеки опит за харчене на средства, който не е гарантиран с ангажименти за допълнителни бюджетни икономии и реформи.

До момента  липсваше официална позиция на германските власти, но след вчерашното изявление на говорител на правителството стана ясно, че програмата на централната банка все пак може да бъде приведена в действие. Берлин не се притеснява от монетарната политика на ЕЦБ и смята, че независимостта на банката е гарантирана, се посочва в изявлението.

Вероятността все пак стимулите да се случат изглежда висока на този етап и това дава повод на пазарните участници да не бързат да се оттеглят от единната европейска валута. Еврото укрепи позициите си в последните дни и изглежда, че намери равновесно положение. Ако липсата на положителни новини в следващите дни се запази обаче, толерантността към общата валута вероятно ще се изчерпа, а това ще тласне долара в посока на рекордните дъна около 1,2000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2399; Връх – 1,2441; Дъно – 1,2375; Затваряне – 1,2397

Възходящата инерция при двойката изглежда изчерпана и вероятно доларът ще натрупа солиден аванс до края на седмицата. В подкрепа на тази сценарий работят няколко солидни технически анализи.

На първо  място това е низходящата тренд  линия, построена по върховете от средата на месец юни - ключова съпротива на възходящото движение. В два последователни дни еврото стигана до нея, но така и не успя да я пробие.

Вторият аргумент в полза на обръщането на посоката е свещта от вчерашния ден  – така наречената Доджи свещ, която  се наблюдава в крайни фази на низходящи или възходящи трендове. В този случай свещта сигнализира за изчерпване на възходящия импулс.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0568; Връх – 1,0602; Дъно – 1,0547; Затваряне – 1,0553

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още