IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед се отказа от стимули и заздрави позициите на долара

Пазарните участници очакват днешното заседание на ЕЦБ, за да преценят дали да подкрепят или да поставят под допълнителен натиск еврото

12:27 | 02.08.12 г.
Фед се отказа от стимули и заздрави позициите на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар записа силна сесия през изминалия ден, приключвайки с аванс  в основните си кръстосани курсове заради отказа на Федералния резерв на САЩ да приложи допълнителни монетарни механизми срещу забавения растеж. Засега централната банка на САЩ няма намерение да поставя щатската икономика на изкуствено дишане и вярва, че високата безработица може да бъде преодоляна и без нови финансови стимули.

Решението постави под натиск еврото, британската  лира, австралийския долар и дори йената, които изгубиха позиции срещу щатската валута. Най-разочароващо бе представянето на паунда, която в рамките на вчерашния ден изтри близо 1% от стойността си. Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD се върна отново в стойностите под 1,2300.

Пасивната политика на Федералния резерв заздравява допълнително позициите на щатския  долар, който през последните месеци се очерта като стабилна нискорискова алтернатива на еврото и останалите валути, които загубиха инвеститорското доверие заради набиращата скорост дългова криза в Европа. Испания, Италия и Португалия продължават да се задъхват заради прекалено големите им разходи за финансиране от пазарите и постоянно растящите лихви по държавните им облигации.

Преди седмица председателят на Европейската централна банка Марио Драги обеща адекватни антикризисни механизми в опит да се гарантира единството на еврозоната. Затова и днешната среща на ЕЦБ се очаква с повишено внимание от пазарните участници.

Най-вероятно банката ще гласува разширяване  на програмата за изкупуване на дългови  ценни книжа от най-застрашените европейски икономики. Не е ясно дали подобен ход би имал дълготраен положителен ефект, но в краткосрочен план еврото може да набере скорост и да отговори на натиска на щатския долар.

Според  анализатори на Barclays Capital обаче ЕЦБ ще разочарова пазарите, като няма да анонсира никакви значителни промени в нейната политика. Ако това се потвърди, еврото ще сложи край на започналата преди седмица корекцията и отново ще се насочи към рекордното двугодишно дъно при 1,2041.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2302; Връх – 1,2335; Дъно – 1,2217; Затваряне – 1,2224

Цената  на двойката продължава да се движи в границите на долната Tenkan и горната Kijun линия на популярният технически индикатор Ichimoku. Двете криви очертават най-силните към момента нива на подкрепа (около 1,2215) и съпротива (около 1,2365).

Kijun линията продължава да е над Tenkan линията, което означава, че дългосрочният тренд продължава да работи в полза на долара, а последните ръстове по-скоро имат характер на временна корекция.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0503; Връх – 1,0541; Дъно – 1,0447; Затваряне – 1,0459

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:27 | 02.08.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още