IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото поскъпва срещу долара и йената, очаквайки стимули от ЕЦБ

Очакваните монетарни стимули от ЕЦБ и Фед подкрепят общата европейска валута и спират възможността за противодействие на американския долар

11:51 | 01.08.12 г.
Еврото поскъпва срещу долара и йената, очаквайки стимули от ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото  остава стабилно в основните си кръстосани курсове, след като през последните часове успя да разшири предимството си благодарение на оптимизма около евентуалните монетарни стимули, които Европейската централна банка се очаква да гласува на утрешното си заседание.

Още през миналата седмица председателят на ЕЦБ Марио Драги застана зад единството в еврозоната и обяви, че ще направи всичко необходимо, за да защити единната валута. Моментният оптимизъм показва, че пазарът очаква положителна развръзка след поетите ангажименти и оценява високо шанса за конкретни действия срещу дълговата криза в региона.

Еврото  се върна в стойностите над 1,2300 спрямо щатския долар и се доближи  до триседмичния връх при 1,2390, който  записа в края на миналата седмица. Йената също претърпя загуби срещу общата европейска валута, като в рамките на днешната азиатска търговска сесия отстъпи с близо 0,5%.

Лостовите механизми на ЕЦБ, с които може да се въздейства върху набиращата скорост дългова криза в еврозоната, за съжаление са ограничени. Затруднената маневреност в политиката на банката очертава като най-вероятна програмата за изкупуване на дългови ценни книжа от най-задлъжнелите икономики на еврозоната, като целта е да се намалят разходите за финансиране на тези страни. Срещу тази косвена финансова подкрепа ще трябва да бъдат поети ангажименти за още по-стриктно спазване на програмите за строги икономии и за повече политическа воля при провеждането на бюджетните реформи.

Пазарът на държавни ценни книжа вече показва  признаци на стабилизиране. Доходността  по краткосрочните испански облигации  се понижи под критичния праг от 7%, достигайки 6,75%, което е със 100 базисни пункта под историческия рекорд от 7,75%, отчетен на 25 юли.

В същото време щатският долар не може да противодейства на ръстовете на еврото заради спекулациите, че Федералният резерв ще разшири програмата си за изкупуване на активи, което би увеличило предлагането на долари. Днес приключва двудневното заседание на Фед и малко по-късно се очаква допълнителна информация за бъдещата монетарна политика на банката.

Централната банка на САЩ финансира вече два етапа на програмата на обща стойност 2,3 трлн. долара за периода 2008 – 2011 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2256; Връх – 1,2329; Дъно – 1,2247; Затваряне – 1,2302

Цената  на двойката продължава да се движи в границите на долната Tenkan и горната Kijun линия на популярният технически индикатор Ichimoku. Двете криви очертават най-силните към момента нива на подкрепа (около 1,2215) и съпротива (около 1,2365).

Kijun линията продължава да е над Tenkan линията, което означава, че дългосрочният тренд продължава да работи в полза на долара, а последните ръстове по-скоро имат характер на временна корекция.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0503; Връх – 1,0528; Дъно – 1,0463; Затваряне – 1,0527

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:59 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още