IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото чака конкретни действия от ЕЦБ, за да продължи ралито

Общата европейска валута ще остане под напрежение до заседанието на финансовата институция в четвъртък

11:14 | 30.07.12 г.
Еврото чака конкретни действия от ЕЦБ, за да продължи ралито

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В края на миналата седмица Европейската централна  банка подкрепи общата европейска валута, като обяви, че застава зад нея и ще направи всичко по силите й, за да я спаси, като защити единството на еврозоната. Обещаните ангажименти предизвикаха силна пазарна еуфория и изстреляха еврото, но изглежда, че първоначалната възходяща инерция вече е изчерпана, а пазарните участници искат да видят конкретни механизми или план за действие от страна на ЕЦБ, за да продължат да подкрепят еврото.

На този етап изглежда, че централната банка  все още няма готова рецепта срещу  дълговата криза, а това e повод за спекулации около стабилността на евровото рали от края на миналата седмица. В петък двойката EUR/USD записа тримесечен връх при 1,2390, но доларът вече успя да навакса над 1 цент и върна цената на най-търгувания крос в нивата под 1,2300.

Най-вероятно еврото ще остане под напрежение и без конкретна посока до четвъртък, за когато е насрочена редовната среща на европейската централна банка. Фокусът от нея ще попадне върху бъдещата монетарна политика на банката и надеждите за допълнителни стимули.

ЕЦБ вероятно ще разшири програмата си за изкупуване на държавни облигации от най-задлъжнелите членки на еврозоната в опит да намали разходите за финансиране на тези страни. Според специалисти обаче това ще струва изключително скъпо и едва ли ще бъде ефективно дългосрочно решение на фискалните проблеми на Испания и Италия, но в краткосрочен план еврото ще набере скорост и ще успее да заличи част от загубите, които записа през последните месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2281; Връх – 1,2390; Дъно – 1,2241; Затваряне – 1,2320

Силната съпротива около 1,2182 при Tenkan линията на популярния технически индикатор Ichimoku бе преодоляна в края на миналата седмица, което означава, че ще видим трайно задържане на двойката EUR/USD в нивата над 1,2200.

Пътят на еврото към по-дълбока корекция на последните спадове изглежда разчистен, но все пак трябва да се има предвид основния многомесечен тренд, който ще продължава да работи в полза на долара.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0394; Връх – 1,0486; Дъно – 1,0383; Затваряне – 1,0478

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още