IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ защити еврото и предизвика еуфория на валутните пазари

Доларът остава добра нискорискова алтернатива

11:19 | 27.07.12 г.
ЕЦБ защити еврото и предизвика еуфория на валутните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Европейската централна  банка съобщи вчера, че застава зад  еврото и ще направи всичко необходимо, за да го спаси, като запази целостта на еврозоната. Председателят на банката Марио Драги изрази готовност за действия срещу постоянно нарастващата цена на кредитиране от пазарите, която периферните икономики на евро блока са принудени да плащат.

Изказването на Драги разтресе валутните пазари и се оказа достатъчно, за да обърне на 180 градуса нагласите на инвеститорите и да помогне на единната европейска валута да намери така нужната подкрепа, с която да се противопостави на масирания доларов натиск, в който попадна в началото на седмицата. В рамките на няколко часа след съобщението еврото се изстреля с над 1 цент и преди края на вчерашната сесия се търгуваше в нивата около 1,2300.

Силното еврово рали отдалечи цената на двойката EUR/USD от последното двугодишно дъно при 1,2041. Най-търгуваният валутен кръстосан курс формира рекордния минимум във вторник като резултат от застрашително нарастващата доходност по испанските държавни облигации и страховете, че Мадрид е на път да поиска пълна финансова инжекция, за да избегне гръцкия сценарий.

Коментарите на Марио  Драги станаха повод за спекулации около бъдещите монетарни стимули  на банката, които засега нямат ясно изражение. Сред най-вероятните антикризисни механизми обаче е разширяването на програмата за изкупуване на държавни облигации от най-задлъжнелите страни-членки с цел се намалят лихвите по тях чрез форсиране на търсенето. Това би намалило разходите и би облекчило достъпа на тези страни до кредитен ресурс, но ще струва прекалено скъпо на ЕЦБ.

Еуфорията след вчерашните коментари помогна на еврото да набере инерция, но ако ангажиментите на Европейската централна банка останат само на думи, има опасност обръчът около единната валута ще се затегне отново, тъй като дългосрочното доверие на пазара все още е на страната на щатския долар, който през последните месеци се очерта като добра нискорискова алтернатива.

Повече яснота около  съдбата на долара ще има още следващата седмица, когато Федералният резерв ще обсъди бъдещата си монетарна политика. Малко по-късно днес се очакват данните за брутния вътрешен продукт на САЩ.

Според предварителните прогнози щатската икономика се е разширила само с 1,5% през второто тримесечие на годината. Ако очакванията се потвърдят, натискът върху Фед за нов етап на програмата за изкупуване на активи ще се засили още повече.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2156; Връх – 1,2328; Дъно – 1,2116; Затваряне – 1,2282

Силната съпротива около 1,2182 при Tenkan линията на популярния технически индикатор Ichimoku бе преодоляна вчера, което означава, че ще видим трайно задържане на двойката EUR/USD в нивата над 1,2200.

Пътят на еврото към по-дълбока корекция на последните спадове изглежда разчистен, но все пак трябва да се има предвид основния многомесечен тренд, който ще продължава да работи в полза на долара.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0306; Връх – 1,0421; Дъно – 1,0291; Затваряне – 1,0394

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:41 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още