IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще поевтинее еврото?

Единната европейска валута може да падне до 1,15 или дори 1,10 долара, смята анализатор

17:24 | 25.07.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото се доближи до ключовото ниво на съпротива от 1,20 долара и анализатори предупреждават, че без по нататъшни интервенции от страна на институциите единната европейска валута вероятно ще поевтинее дори още повече, пише CNBC.

Стойността на еврото може да се понижи до 1,15 или дори 1,10  долара, прогнозира Питър Уайтли, главен Forex анализатор на Thomson Reuters.

„Испания остава във фокуса на събитията, всичко друго е второстепенно. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се грижи за прекалено много неща и ако еврото падне под 1,20 долара, няма да има какво да го спре“, коментира той.

Опасността Испания да потърси международна финансова помощ вместо само средства за рекапитализиране на банките си предизвика пазарен трус и повиши доходността по 10-годишните испански ДЦК над критичната граница от 7,5%.

В допълнение публикуваните във вторник данни за мениджърските поръчки в еврозоната разкриват, че рецесията в региона ще продължи.

„Пазарите усещат, че няма да можем се насладим на едно от онези тихи лета, когато политиците отиват на почивка и всички в известен смисъл можем да забравим за ежедневните проблеми. Ситуацията в Испания определено достига критични нива“, казва Саймън Смит, главен икономист на FXPro.

Най-ниската достигана някога стойност на еврото спрямо щатския долар е от октомври 2000 г., когато единната европейска валута поевтиня до 82 американски цента, въпреки че това се случи преди пускането на евро банкнотите и монетите в обращение.

Най-ниското ниво на еврото през последните години беше достигнато през юни 2010 г. Тогава единната европейска валута поевтиня до 1,1875 долара.

„По-слабото евро всъщност може да се окаже добре дошло за европейските политици“, коментира Саймън Грос-Ходж, инвестиционен директор на LGT Bank в Сингапур.

„Не сме чули нито дума на загриженост за отслабващото евро. Всяко действие на администрацията сякаш подчертава, че по-слабото евро е необходимо. Ако погледнем в дългосрочен план, еврото не е толкова слабо“, казва той.

Монетаризирането на дълговете или с други думи печатането на пари – една от опциите пред европейските лидери – вероятно ще доведе до ново отслабване на еврото, допълва Грос-Ходж.

Еврото ще продължи да поевтинява и достигането на нива от около 1,20 долара е „вероятно“, прогнозират анализатори на Lloyds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
При съкращаване на разходи , инвестиции отвън , държавните дългове могат да нарастват с по 2-3% годишно , което може да отнеме повече от десетилетие . А по примера на Япония сме направо безсмъртни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Защо ли ми се струва, че ефектите на тази криза могат да бъдат омекотявани с години и Европа да стане като Япония?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Еврото няма никакво обезпечение , то няма търгуема стока която да е привързана към него и да е договорено че стоката ще се търгува само в евро.ЕЦБ постоянно интервенира в подкрепа на разменния курс на еврото, ясно е че това е системата на събиране на стотинки пред валяк и тези позиции , ще увиснат та те купуваха евро на 1.50. 0.86 за долар е една добра цена на която свободната размяна ако не се преустанови всички които държат единната валута на неединните държави много яко ще плачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Е тези анализатори какво се правят на интересни - макро условията са такива че печатниците се подготвят и друго никакво хапче не би помогнало - само обезценка, видя се какво става от мерки за икономии и недалоновизъм на политиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Девалвация на еврото би направила по-слабите икономики от Еврозоната по-конкурентноспособни. На мен лично ми изглежда реално и падане до 1 Евро за 1 Долар, не казвам, че задължително ще стане, но изглежда реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още