IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добрите данни от Китай спряха пропадането на еврото

Единната валута обаче остава критично близо до историческото дъно от вчера, а понижаването на перспективата по рейтинга на Германия от Moody’s запазва натиска

12:41 | 24.07.12 г.
Добрите данни от Китай спряха пропадането на еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След  масирания натиск от последните часове еврото успя да намери дъно на свободното падане и благодарение на добрите производствени данни от Китай се отдалечи от вчерашните рекордни дъна, които записа в основните си кръстосани курсове. Икономическите  данни от втората най-силна световна икономика показаха, че производството през юли нараства с най-бързия темп за последните девет месеца благодарение на серията от монетарни стимули, които Пекин предприе.

Новината донесе облекчение за единната европейска валута, която в понеделник претърпя тежки загуби заради съмненията, че Испания ще последва Гърция и Португалия и също ще поиска извънредна финансова помощ в опит да излезе от капана на дълговата криза.

Еврото  все още остава критично близо до вчерашното историческо дъно, до което се понижи спрямо австралийския долар, както и до 12-годишният минимум, до който отстъпи срещу японската йена. Двойката EUR/USD продължава да се търгува в нивата около 1,2100 – само на половин фигура от стойностите, в които най-търгуваният кръстосан курс бе преди две години.

Натискът  върху еврото продължава да бъде изключително голям и заради последните спекулации около кредитния рейтинг на Германия. Агенцията Moody’s понижи перспективата по рейтинга на най-силната икономика на еврозоната от „стабилна“ на „негативна“, което е предпоставка за редуциране на нейния максимален ААА рейтинг. Освен Германия по-ниска оценка получиха още две страни-членки на евро блока – Холандия и Люксембург.

Решението на Moody’s е аргументирано с нарастващата несигурност заради дълговата криза в региона и липсата на резултат от антикризисните механизми, които европейските политически лидери гласуваха в последните месеци. Според германското финансово министерство поредицата от мерки, с които Европа се ангажира, ще дадат траен положителен резултат, но се иска време, за да се усети реалния икономически ефект от тях.

За момента  обаче еврото остава в защитна позиция, тъй като инвеститорите търсят по-безрискова алтернатива за свободните си капитали. Традиционни убежища при икономическа нестабилност са щатския долар и японската йена, които през последните часове продължават да трупат предимство.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2117; Връх – 1,2143; Дъно – 1,2066; Затваряне – 1,2115

Еврото  слезе под психологическия праг от 1,2100, пробивайки последователно силните подкрепи на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юли, и рекордното двугодишно дъно при 1,2161, което записа преди седмица.

Това  слага край на всички опити на единната валута за по-солидна корекция и връща цената на кроса в рамките на многомесечния низходящ тренд, който е валидиран от 144-дневната пълзяща средна.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0363; Връх – 1,0365; Дъно – 1,0242; Затваряне – 1,0258

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:41 | 24.07.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още