IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото търпи загуби на всички фронтове

Испански области масово търсят помощ от държавата, а МВФ отказва разсрочване на ангажиментите на Гърция

10:49 | 23.07.12 г.
Еврото търпи загуби на всички фронтове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната  европейска валута записа тежки загуби срещу основните си конкурентни  валути в понеделник сутрин, след като страховете за стабилността на Испания ескалираха и изстреляха доходността по испанските държавни облигации до исторически максимуми.

Еврото поевтиня до рекордно 12-годишно дъно спрямо японската йена, а спрямо австралийския долар се потопи до най-ниското си ниво за всички времена. Цената на най-търгувания валутен крос EUR/USD се върна в нивата под 1,2100, където се търгуваше за последно преди 2 години.

Въпреки че в средата на месец юни Испания  получи извънредна помощ от 100 млрд. долара за банковата си система, пазарът показва недвусмислено, че не е готов да гласува дългосрочна подкрепа на четвъртата по големина икономика в еврозоната. Изглежда, че гласуваната помощ няма да бъде достатъчна, а страната, подобно на Гърция и Португалия, ще трябва да договори пълна финансова инжекция в опит да спре разрастването на дълговата криза.

Испанската  област Валенсия е поискала преди  дни помощ от държавата заради недостиг на ликвидни средства. В неделя пък областта Мурсия също е заявила  готовност да потърси правителствена помощ, а прогнозите са, че още 6 региона ще имат нужда от допълнителна финансова подкрепа.

Пазарът на дългови ценни книжа потвърди за липсата на доверие в стабилността на Испания, след като доходността по испанските държавни облигации се покачи над критичния праг от 7%. В същото време Международният валутен фонд съобщи, че няма намерение да отпуска  допълнителна финансова помощ за Гърция, което означава, че страната няма да получи разсрочка по поетите  ангажименти за бюджетни икономии, а местното правителство ще трябва на всяка цена да форсира реформите, за да гарантира оставането на Гърция в еврозоната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2279; Връх – 1,2282; Дъно – 1,2143; Затваряне – 1,2154

Еврото  слезе под психологическия праг от 1,2100 тази сутрин, пробивайки последователно силните подкрепи на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юли, и рекордното двугодишно дъно при 1,2161, което записа преди седмица.

Това  слага край на всички опити на единната валута за по-солидна корекция и  връща цената на кроса в рамките  на многомесечния низходящ тренд, който  е валидиран от 144-дневната пълзяща  средна.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0426; Връх – 1,0428; Дъно – 1,0362; Затваряне – 1,0376

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:49 | 23.07.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още