IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недоверието към еврозоната пречи на валутата ѝ да поскъпне

Пазарните участници обаче не изглеждат склонни да залагат и на американския долар

11:00 | 20.07.12 г. 1
Недоверието към еврозоната пречи на валутата ѝ да поскъпне

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото показа значителни съпротивителни сили през последните дни и в няколко последователни сесии избегна загубите, като дори успяваше да приключи с минимална преднина. Изглежда, че заради последните намеци на Фед около възможността за нови монетарни стимули пазарните участници все още не са готови да се доверят изцяло на американския долар.

Еврото обаче не може да се възползва от слабостта на щатската валута, тъй като също не е достатъчно атрактивно. Общото недоверие към икономиката на еврозоната и растящите лихви по испанските облигации спъват всеки опит на единната европейска валута за по-солиден ръст.

Вчерашният аукцион  на 10-годишен испански дълг не успя да покрие предварителните очаквания и в резултат на по-слабото търсене доходността скочи над критичните 7%. Пазарът показва недвусмислено, че рисковете пред Мадрид остават и че страната най-вероятно ще поиска пълна финансова помощ, за да подкрепи буксуващата икономика.

В същото време немските и датските държавни облигации, които  се смятат за почти безрискова инвестиция, понижиха цената си, потвърждавайки прогнозите, че глобалният тренд в момента  е за бягство от всички евро активи.

В началото на седмицата Федералният резерв на САЩ не хвърли достатъчно светлина върху бъдещата си политика и не стана ясно дали подготвя нов етап на програмата за изкупуване на активи. Обръчът около щатската икономика обаче продължава да се затяга след вчерашния неочакван ръст на молбите за помощи за безработни.

Високата безработица  е най-сериозната спирачка за растежа  зад Океана и именно тя беше крайъгълният камък, който лежеше в основата на досегашните антикризисни програми на Федералния резерв.

Двойката EUR/USD продължава да се търгува в тесни граници в нивата над 1.2200. Еврото все още остава близо до рекордното двугодишно дъно при 1,2161, до което се потопи преди седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2282; Връх – 1,2322; Дъно – 1,2228; Затваряне – 1,2279

В четвъртък  еврото успя за пореден ден да възстанови голяма част от първоначалните загуби и да намери солидна подкрепа, което прави сценарият за допълнително поскъпване на единната европейска валута по-вероятен. Въпреки минималните ръстове на дневна база еврото продължава да се отдалечава от двугодишния минимум, както прогнозирахме преди седмица.

Шансовете на общата валута за разширяване на корекцията по посока на нивата около 1,2360 остават високи. Най-стабилната подкрепи, които ще работят в полза на тази прогноза, са 1,2250 (подкрепата на възходящата тренд линия от тази седмица) и дъното при 1,2161.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0362; Връх – 1,0443; Дъно – 1,0355; Затваряне – 1,0426

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Доверието и недоверието не са фактори вече. Доверието е под критичния минимум за всички пари. Недоверието към всички основни валути е толкова голямо, че практически няма разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още