IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото поскъпна плахо след изявлението на Бернанке

Липсата на конкретна позиция на председателя на Фед обърка пазарните участници и провокира разнопосочни движения при водещите валутни курсове

11:08 | 18.07.12 г.
Еврото поскъпна плахо след изявлението на Бернанке

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчерашните коментари  на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке не хвърлиха достатъчно светлина върху бъдещата монетарна политика на институцията и вместо да стабилизират пазара, станаха повод за бурни ценови движения, в които липсваше конкретна посока. В края на деня еврото се оказа на положителна територия и с минимална преднина спрямо щатския долар, който не успя да задържи солидния първоначален аванс.

Подробности около  намеренията на Фед липсваха, но Бернанке все пак открехна вратата към нов етап на програмата за финансова стабилност след негативната оценка, която даде за текущото състояние на щатската икономика. Най-сериозната спирачка за растежа в страната остава високата безработица и набиращата скорост дългова криза в Европа, която ограничава търсенето на американския експорт.

Като цяло обаче не стана ясно кога Федералният резерв може да гласува пакета от монетарни стимули и дали изобщо ще търси други механизми. Липсата по-конкретна  позиция обърка пазарните участници  и провокира разнопосочни движения във водещите валутни кросове.

Щатският долар получи стабилна първоначална подкрепа и поскъпна спрямо еврото до 1,2188. В следващите часове еврото обърна категорично посоката и успя да възстанови напълно загубите и приключи сесията в нивата около 1,2300.

Единната европейска валута взе крехко предимство и остави впечатлението, че ще търси нови ръстове през следващите сесии. Според анализатори обаче еврото не е способно да задържи интереса на инвеститорите в дългосрочен план заради заплахата от нови фискални проблеми в Европа.

Рискът от нова рецесия на Стария континент и песимизмът около ефективността на антикризисната реформа в региона рушат доверието във валутата на еврозоната. На този фон щатският долар е в добра позиция  за ново поскъпване.

Федералният резерв изглежда, че има готовност за нови стимули и допълнително печатане на пари, но отсъствието на решителност и все още липсващите действия в тази посока вероятно ще направят долара добра нискорискова алтернатива за свободните капитали през следващите месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2270; Връх – 1,2315; Дъно – 1,2188; Затваряне – 1,2292

Еврото за пореден ден успява да възстанови напълно първоначалните загуби и да намери солидна подкрепа, което прави сценария за допълнително поскъпване на единната европейска валута по-вероятен. Въпреки минималните ръстове на дневна база еврото продължава да се отдалечава от двугодишния минимум, както прогнозирахме още в петък.

Шансовете на еврото за разширяване на корекцията по посока на нивата около 1,2360 остават високи. Най-стабилната подкрепа, която ще работи в полза на тази прогноза, остава дъното при 1,2161.

AUD/USD

Отваряне  – 1,0247; Връх – 1,0318; Дъно – 1,0234; Затваряне – 1,0316

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:08 | 18.07.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още